Erdogan: Stran genocidy by Hitler mohl Netanjahuovi závidět

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opět kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. S odkazem na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

„Podívejte se, co dělá Izrael celé měsíce lidem v Gaze. Je legitimní bombardovat nemocnice, zabíjet děti a utlačovat civilisty a odsuzovat nevinné lidi k hladu, žízni a nedostatku léků s různými výmluvami? Co dělal Hitler v minulosti? Utlačoval a zabíjel lidi v koncentračních táborech,“ řekl dnes turecký prezident řeckému deníku Kathimerini. Ten s ním dělal rozhovor před cestou řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, s nímž bude Erdogan v pondělí jednat v Ankaře.

Turecký prezident obvinil také izraelskou vládu, že z Gazy udělala „vězení pod otevřeným nebem“ podobné koncentračnímu táboru už dávno před 7. říjnem. Ten den loni palestinské hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, zaútočilo na Izrael a v jeho pohraničí u Pásma Gazy pozabíjelo na 1200 lidí a dalších asi 250 jich uneslo jako rukojmí, z toho zhruba polovinu stále zadržuje.

„Netanjahu dosáhl takové úrovně, kterou by mu stran genocidních metod Hitler záviděl. Hovoříme o Izraeli, který cílí na sanitky i místa, kde se rozdělují potraviny, a ostřeluje také humanitární konvoje,“ řekl Erdogan.

Server The Times of Israel (ToI) dnes připomněl, že to není poprvé, co Erdogan přirovnal Netanjahua k Hitlerovi. Například loni koncem prosince Erdogan prohlásil, že Netanjahu je horší, než byl Hitler. „Dostává pomoc ze Západu, všemožnou podporu z USA, s tím vším bylo zabito 20.000 Gazanů,“ řekl tehdy Erdogan. Dnes úřady v Gaze ovládané Hamásem oznámily, že od loňského října v důsledku izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy už zemřelo přes 35.000 Palestinců. Tento údaj nelze ověřit, podle některých expertů ale víceméně odpovídá skutečnosti. Mnoho mrtvých je také stále pod troskami budov zničených masivním izraelským bombardováním.

  Plošné testování obyvatel není podle Čaputové řádně připraveno

Turecká vláda v této válce stojí na straně Hamásu, který nepovažuje za teroristickou organizaci, jako to činí Izrael, Spojené státy či Evropská unie. Erdogan už v listopadu označil izraelské operace v Pásmu Gazy za genocidu, Izrael za teroristický stát a Hamás naopak za skupinu bojovníků za svobodu, kteří brání svou zemi.

Začátkem tohoto měsíce turecké ministerstvo obchodu oznámilo, že zcela zastavilo obchod s Izraelem, a to právě kvůli počínání Netanjahuovy vlády v Pásmu Gazy. Už v dubnu turecká vláda ze stejného důvodu zakázala vývoz pěti desítek druhů zboží do Izraele.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com