Pochod ukrajinských matek v Brně upozornil na dětské oběti války

Asi 200 především ukrajinských žen a dětí se dnes odpoledne v centru Brna zúčastnilo pochodu matek. Akcí chtěli organizátoři upozornit na dětské oběti války na Ukrajině. Několikrát zazněla ukrajinská hymna, zpívaly se ukrajinské písničky. Válka pokračuje, nesmíme na to zapomenout, řekla ČTK jedna z organizátorek Ilnara Dudašová. Na Ukrajinu na konci února zaútočilo Rusko, mezi oběťmi jsou právě i děti.

Účastníci akce se sešli na Dominikánském náměstí, vidět byly ukrajinské vlajky i modro-žluté oblečení či anglicky psaný nápis „Zastavte zabíjení našich dětí“. Poklidný pochod prošel přes Zámečnickou ulici, náměstí Svobody přes Joštovu a Českou a zpět na Náměstí Svobody a Dominikánské náměstí. „Je hned několik důvodů, proč to pořádáme. Válka pokračuje a my chceme, aby se pořád pamatovalo na to, že stejně jako na začátku, tak i nyní bere spoustu životů, a to i našich dětí,“ řekla Dudašová.

Podporu Ukrajině a účastníkům akce na místě vyjádřila i primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). „Jsem také matka, mám dvě děti a dovedu si představit, co vy teď prožíváte, jaký strach máte o své muže, o svoji rodinu, o svůj domov o svoji zem. Moc bych si přála, aby ta hrůza, která teď probíhá ve vaší zemi, co nejdříve skončila, aby vy všichni, kteří jste přišli do Česka hledat ochranu, abyste se mohli vrátit zpět do svých domovů,“ uvedla v proslovu k účastníkům Vaňková.

K nim promluvila i konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proško. „Na Ukrajině rukama okupantů umírají naše děti. A také umírají ženy a umírají i muži, kteří jsou také něčími dětmi a nechávají svoje matky samotné,“ připomněla konzulka.

Stejný pochod se podle organizátorů nekoná jen v Brně, ale i v dalších evropských městech. „My jsme se k této akci tímto připojili,“ doplnila Dudašová.

  Vojtěch: Zlom v epidemii by mohl nastat během pěti nebo šesti týdnů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com