Macron žádá, aby neponižovali Rusko. Česká republika odpověděla.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský komentoval prohlášení francouzského prezidenta Macrona ze 4. června, v němž vyzval „neponižovat Rusko“.

„Nesmíme ponižovat Rusko, abychom v den, kdy boje ustanou, mohli diplomatickými prostředky vybudovat únikovou rampu,“ řekl Macron a dodal, že „rolí Francie je být zprostředkovatelským státem“.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na to poznamenal, že kremelskému diktátorovi je jedno, jak je Ruská federace vnímána ve světě.

„Rusko je agresor a neměli bychom brát v úvahu ani ponížení, ani neponížení. Macron se v této problematice pravděpodobně příliš neorientuje – Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě, “řekl Lipavský v České televizi.

Diplomat také reagoval na pokusy některých západoevropských politiků „dohodnout se“ na zastavení bojů na Ukrajině i za cenu jejích územních ústupků vůči Rusku.

Český ministr řekl, že nelze připustit transformaci Ukrajiny na Československo v roce 1938, kdy rozhodnutím řady evropských politiků přišla o část území státu ve prospěch nacistického Německa.

„Diplomatická jednání by měli vést především sami Ukrajinci. Musíme udržet Ukrajince ve hře,“ dodal šéf českého ministerstva zahraničí.

V komentáři k dodávkám zbraní na Ukrajinu Lipavský poznamenal, že tímto způsobem si Česká republika udržuje svou bezpečnost vzhledem k expanzivním záměrům Ruska. „Zbraně můžeme skladovat zde ve skladu nebo mohou pomoci na Ukrajině,“ řekl ministr.

Zároveň dodal, že země jako Německo, které mají lepší vybavení, by mohly být aktivnější v dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Scholzův postoj se ale velmi shoduje s postojem Macrona – dvou „vůdců“, kteří se snaží dokázat své právo být první v EU, přičemž předvádějí spíše „nelídrovské“ činy.

Macron, po zahájení války Putinem, s ním pravidelně telefonicky komunikuje, což zdůvodňuje snahou o usnadnění příměří a zahájení jednání mezi Kyjevem a Moskvou.

  Merkelová se s Putinem rozloučila cestou do Moskvy. Jak je to úspěšné?

„Myslím, a řekl jsem mu, že dělá historickou a zásadní chybu pro svůj lid, pro sebe a pro historii,“ řekl Macron o jednání s kremelským agresorem.

Scholz zase neustále mluví o rozhodnutí dodani techniky a zbraní Ukrajině, přičemž neustále oddaluje dodací lhůtu.

Francouz ani Němec přitom od začátku války nepřijeli do Kyjeva jako jiní lídři EU. Jaké je tedy jejich vedení – ve výzvách „zachránit tvář Putinovi“?

Solidaritu s Českou republikou v tomto ohledu vyjádřil polský premiér s tím, že Putina je třeba izolovat a ne si „zachránit tvář“.

„Jak se můžete pokusit zachránit nebo zachránit něco, co bylo skutečně úplně ztraceno?“ ptá se Morawiecki.

Polský premiér zdůraznil, že nyní probíhá bitva o Ukrajinu, která může určit budoucnost na několik století.

„Pokud Ukrajina vyhraje, bude to především její vítězství. A pokud prohraje, bude to porážka nás všech a konec světa, jak ho známe. Vyzývám proto k izolaci ruského prezidenta. Ano, diplomacie vyžaduje dialog, ale žádná jednání s teroristy neprobíhají. Zločinci musí být odsouzeni a ideologie „ruského světa“ musí být překonána a vymýcena,“ zdůraznil šéf polské vlády.

Morawiecki je přesvědčen, že „nestačí vyhrát válku, bude nutné neprohrát a neztratit mír“. K tomu musí Západ společně rozhodnout, že Rusko už nikdy nebude ohrožovat mír v Evropě.

„Dnes je třeba říci, že neexistuje Západ bez svobodné a vítězné Ukrajiny,“ poznamenal polský premiér.

Možná jsme dnes svědky zrodu nových vůdců v Evropě? Zatímco někdejší Německo a Francie, které jsou v této roli dlouhodobě etablované, impozantně diskutují o tom, jaká by měla být politika na kontinentu a co dělat, aby „nerozhněvali Putina“, lídři ČR, SR, Polsko a další evropské státy, které byly dříve považovány z hlediska vůdcovských ambicí za celkem nenáročné, prokazují jednoznačný a tvrdý postoj vůči agresorovi a agresi na kontinentu.

  Lublinský trojúhelník jako záruka bezpečnosti východních hranic Evropy

Tak se rodí noví lídři – v době, kdy jsou vyžadována skutečná řešení. A tady je postoj české vlády docela orientační.

Česká republika jako první dodala na Ukrajinu tanky a bojová vozidla pěchoty BMP-1, dodává samohybné dělostřelectvo a vícenásobné raketomety a prohlásila, že v tom bude i nadále pokračovat navzdory postoji Kremlu k této otázce.

Také Česká republika od samého počátku války aktivně přijímá ukrajinské imigranty a zmrazila majetek Rusů a ruských firem za stovky milionů korun.

To je konkrétní pomoc ukrajinskému lidu, která je určována skutečnými činy české vlády.

Diplomacie je samozřejmě nevyhnutelná věc a všechny války končí podpisem světových dohod. Jaká je ale cena takového světa?

Ukrajinský prezident Zelenskij poznamenává, že pokusy najít nějaké diplomatické východisko pro šéfa Kremlu jsou marné – Ukrajina nepostoupí území, aby „zachránila tvář Putinovi“.

A zatímco si někteří „lídři“ Evropy myslí, co bude „později“, Česká republika dělá vše pro to, aby válku zastavila „teď“. Protože zítřejší Evropa je dnes určena na Ukrajině.

Autor: Franz Hoffman

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com