OSN – Moskva. Pokus o dialog nebo mazanost Kremlu

unmultimedia.org

Ve dnech 12. až 14. května generální tajemník OSN Antonio Guterres uskutečnil oficiální návštěvu hlavního města Ruské federace. Vážený host přijel do Moskvy na pozvání ruské vlády.

Hlavními tématy cesty podle ruských médií byly otázky mezinárodní bezpečnosti, posílení spolupráce mezi OSN a Moskvou a boj proti pandemii.

Samotný Guterres uvedl, že s potěšením přijal pozvání ruského ministra zahraničí Lávrova na návštěvu Moskvy jen několik dní po oslavách Dne vítězství.

Co tato návštěva znamená pro Kreml? Samozřejmě, na pozadí četných skandálů a zhoršování mezinárodní situace kolem Ruské federace se Moskva snaží celému světu ukázat, že se do určité míry vrací k normální civilizované komunikaci a návštěvou tak významného hosta legitimuje kroky ruského vedení.

Pravděpodobně existuje jedna vyjemka, která však způsobuje vážné rozpory a v důsledku toho vznikají přirozené otázky. Putinův režim je dnes skutečnou a možná nejglobálnější hrozbou pro stabilitu a bezpečnost na světě.

Vzhledem k této skutečnosti vyvstává přirozená otázka: má Ruská federace právo pod záštitou takové autoritativní mezinárodní organizace hovořit o podpoře míru a bezpečnosti na planetě?

Ale v tom je celý Kreml.

V komentáři k situaci na ukrajinském Donbassu Guterres uvedl, že OSN podporuje zachování normandského formátu a provedení „minských dohod“ k vyřešení situace v regionu.

Ale nejzajímavější na této otázce je to, že Kreml, soudě podle jednání jeho vedení, nemá zájem na vyřešení problémů civilizovanými metodami a za vzájemně výhodných podmínek pro obě strany.

Šéf Ruské federace má vlastní, je třeba poznamenat, velmi specifický pohled na čtení a porozumění „minských dohod“. Putin se snaží donutit Kyjev, aby přesně přijal jeho vizi a jednal způsobem, který je přínosný pouze pro Moskvu.

Je také důležité, aby Kreml propagoval svoji vakcínu proti koronaviru. A tato otázka byla také v centru pozornosti diskutovaných témat. Sám generální tajemník OSN hovořil na podporu ruské vakcíny a zaměřil se na spravedlivé distribuci vakcíny ve světě, protože v některých státech je očkována převážná část populace a existují země, které nedostaly ani jedinou dávku.

  Expanze agrese do Evropy. Příbuzný hlavního ruského raketového inženýra žije v České republice.

A v tomto ohledu není všechno jasné. Při pokusu o propagaci jejich léků na světových trzích situace s očkováním v samotné Ruské federaci prakticky selhala.

Vyjadřující ochotu exportovat vakcínu do zemí světa (podle informací Lávrova, které vyjádřil pro Guterresa, mluvíme o více než 60 zemích), v samotném Rusku, podle informací vážných mezinárodních organizací, na začátku května dostalo první dávku vakcíny pouze 8% populace. Jedná se o jednu z nejnižších počtů očkovaných na světě. Ale touha Kremlu vypadat jako světoví záchranáři před pandemií v očích světové komunity přemůže jeho zájem o své obyvatele.

Nebo je to možná další jehla, na kterou se Moskva snaží zaháknout svět? Koneckonců, Kreml již má zkušenosti s energetickými zdroji, tak proč takovou zkušenost nevyvinout?

Pokud je však vše jasné s jeho vlastními lidmi, není mu to cizí, pak vyvstaly otázky s postupem na zahraniční trhy. Faktem je, že ruská vakcína Sputnik-V není schválena ani WHO, ani hlavními regulačními orgány EU.

A zde je pro Moskvu velmi důležité získat podporu úředníka na takové úrovni, jako je generální tajemník OSN. A Guterres zase řekl, že jeho organizace by byla ráda, kdyby WHO uznala ruskou vakcínu jako účinný nástroj v boji proti pandemii.

Během své návštěvy v Moskvě hovořil generální tajemník OSN také s prezidentem Ruské federace. Je pravda, že mu nebyla udělena osobní schůzka, takže rozhovor probíhal po telefonu.

Kreml argumentoval neochotou osobního kontaktu mezi svým vůdcem a hostem na základě doporučení epidemiologů, ale v Rusku stále přetrvávají pověsti o, mírně řečeno «neni velmi dobré fyzické kondici» jeho prezidenta.

Obecně platí, že situace, která se za poslední rok v Ruské federaci vyvinula, dává ruskému vedení malý důvod k optimismu. Země patří mezi země s nejhorší situací s šířením koronavirů na světě a masivním poklesem životní úrovně lidí.

  Kolaps plynovodu: hrozí Evropě nebezpečí?

Kvůli nešikovné a někdy jen kriminální politice vedení státu explodovala v zemi epidemiologická situace a nastává hospodářská a politická krize.

Podle vlády Ruské federace činil v loňském roce přirozený pokles populace 350 tisíc, což je 10krát více než před rokem.

Čísla jsou šokující. Samozřejmě můžete hovořit o globálních trendech, o pandemii, o důvodech těchto indikátorů.

Existuje však jedno, ale – navzdory množství nevyřešených otázek v zemi, poklesu životní úrovně jejích občanů, vládnoucí elita Kremlu nadále přiděluje obrovské prostředky na destabilizaci situace po celém světě.

Chová se sama sebe agresivně, aniž by dala příležitost odolat projevům agrese ze strany ostatních podněcovatelů nestability ve světě, a vytváří tak pro svět nebezpečný precedens a podmínky.

V tom paradoxně velmi pomáhá status stálého člena Rady bezpečnosti OSN (Moskva jej zdědila po rozpadu SSSR), který dává Ruské federaci takový nástroj jako právo veta.

A samotná Ruská federace, která je slovy „garantem bezpečnosti“ ve skutečnosti nese agresi. V roce 2014 tedy Rusko poprvé od konce druhé světové války rozpoutalo mezinárodní ozbrojený konflikt na evropském kontinentu, zejména na Ukrajině, anektováním Krymu a zapálením ohně na Donbasu.

Samostatná území Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny se dnes proměnila ve vojenská cvičiště pro ozbrojené síly ruské armády a žoldáky – to je výsledek „mírových“ aktivit Kremlu.

Svět reaguje na takovou „aktivitu“ Moskvy. A sankce, které byly zavedeny za agresivní podvratné aktivity Kremlu na mezinárodní scéně, přinášejí výsledky. Proto je nyní veškeré úsilí Moskvy zaměřeno na jejich odstranění.

I v případě pandemie se Putinovo vedení snaží využít v tomto duchu.

Proto je důležité si uvědomit, že pozváním hostů tak vysoké hodnosti, jako je šéf OSN, se zaměřením na potřebu sjednotit se v boji proti světovému terorismu a pandemií, Moskva ve skutečnosti volá po zapomenutí sankcí .

  Rusko padá na dno. Bohužel ne samo

A to znamená zapomenout na zločiny Ruské federace je spáchané. A je důležité si uvědomit, že poté, co zapomněl na to, co udělal Kreml v minulosti, mu svět dává právo udělat to samé v budoucnu.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com