Moskva – Praha. Dezinformace jako metoda mezinárodní politiky Kremlu.

Česko-ruské vztahy se staly jedním z témat nedávného televizního vysílání, kterého se zúčastnil šéf Ministerstva zahraničních věcí ČR Jan Lipavsky.

Šéf českého ministerstva zahraničí řekl o nutnosti stabilizace vztahů s Ruskou federací s tím, že to bude chtít čas a trpělivost.

„Budeme hledat způsob, jak rozmrazit česko-ruské vztahy. To bude vyžadovat čas a trpělivost. Je třeba je normalizovat, nyní jsou poměrně složité. My v Rusku jsme zařazeni na seznam nepřátelských států. Z dlouhodobého hlediska to není dobrá situace. Otázkou je, jak dojít k tomu, že Ruská federace chápe, že by nás měla z tohoto seznamu vyloučit a můžeme mít věcné, normální vztahy,“ řekl Lipavsky.

Podle šéfa diplomacie bude české ministerstvo zahraničí pokračovat v pořádání kulatých stolů za účasti odborníků z předních politických stran republiky, na kterých budou diskutovat o perspektivách vztahů s Ruskem.

Česko-ruské vztahy se zhroutily loni v dubnu, když Praha obvinila Moskvu ze spáchání teroristických útoků Vrbetica v roce 2014 a vyhostila 18 ruských diplomatů – agentů ruských tajných služeb.

Rusko také prohlásilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě za personu non grata. Později Kreml přidal České republiku na seznam „nepřátelských států“.

Vzhledem k tomuto stavu věcí je nutné hledat konstruktivní způsob normalizace vztahů. Ministr vyjádřil svůj postoj k omezení kontaktů s Ruskou federací na oficiální úrovni. „Vyměňujeme si pouze bankovky.“ Předsedové vlád a ministři zahraničí se nesešli více než 10 let. Diplomaté by se měli sejít,“ zdůraznil Lipavský.

Pozice vedoucího diplomatického oddělení České republiky je naprosto jasná a rozumná – úkolem diplomatů je navazovat kontakty mezi státy a normalizovat vztahy mezi nimi.

Jak se však ukázalo, ne každý tuto pozici chápe. Vezmeme-li v úvahu rozdíl v hodnotách a chápání mezi civilizovanou Evropou a Ruskem, uvízlým ve středověku, pozice Ruska se jako vždy ukázala jako zcela originální.

  Sezení na dvou židlích aneb jak se ruští komplicové snaží budovat mír v Evropě

Ruská federace si slova českého ministra okamžitě tlumočila způsobem, který by byl pro ně osobně přínosný. Kremelští heraldi okamžitě křičeli do celého světa, že si Praha uvědomila svou chybu a nyní hledá způsoby, jak se přiblížit Moskvě.

Pro Kreml bylo obzvláště důležité ukázat, že to osobně řekl ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavskij.

Právě kandidatura tohoto politika na post ministra zahraničí se stala kamenem úrazu při schvalování celého složení nové vlády prezidentem Zemanem.

Důvodem jeho neochoty vidět Lipavského v této pozici byl jeho tvrdý postoj ke vztahům s Ruskou federací a Čínou.

Proto se Kreml tak urputně zavázal zprostředkovat celému světu slova současného ministra zahraničních věcí České republiky. Zároveň si je samozřejmě vykládat po svém.

Pravda, je to spíše určeno pro domácího ruského spotřebitele, protože Evropané, kteří mají schopnost adekvátně uvažovat, vědí o jasném postoji Lipavského k Rusku.

Šéf českého ministerstva zahraničí odmítl zejména návrhy Ruska na bezpečnostní záruky ze strany NATO. Lipavský to řekl během videokonference ministrů zahraničí aliančních zemí, která se konala 4. ledna.

„Jan Lipavský na jednání zdůraznil nutnost deeskalace situace na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou na ruské straně jako podmínku zahájení jednání a odmítl návrhy Ruska na záruky jako nepřijatelné. Požadavky formulované Ruskem se podle České republiky nemohou stát základem pro zahájení jednání,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Lipavsky se jednoznačně domnívá, že každý stát má právo nezávisle určovat svůj vlastní osud. Upřesnil také, že sféry vlivu omezující suverenitu států odmítá i Zakládající akt NATO – Rusko, podepsaný na nejvyšší úrovni v roce 1997 Ruskou federací.

Český ministr se domnívá, že „je nutné podpořit bezpečnost a suverenitu Ukrajiny a připravit se na další eskalaci napětí mezi ní a Ruskou federací či možný vojenský konflikt“.

  Slovenská vláda nepřežila ruský „Sputnik“

Také šéf Ministerstva zahraničních věcí České republiky se v telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem dohodl na společných krocích k zadržení Ruské federace před další agresí.

Právě tento postoj Lipavského jako reprezentanta České republiky se Moskvě nelíbí. Proto se snaží slova českého ministra překroutit.

Ten se zase na situaci dívá velmi realisticky, uvědomuje si, že vztahy je třeba budovat konstruktivním způsobem i s agresivním Ruskem.

Dokazuje to odpověď ministra, který sledoval dotaz novináře, zda je šéf MZV České republiky připraven na návštěvu Moskvy. Odpověděl, že k tomu může dojít, ale pouze za určitých podmínek, přičemž vůči Rusku vznesl řadu nároků.

Skutečnou situaci ve vztazích mezi Prahou a Moskvou zdůraznila i přítomná místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Kharanzová.

Zástupce České republiky v evropském poslaneckém sboru spojil možnou normalizaci rusko-českých vztahů s urovnáním kolem Ukrajiny a situací v Kazachstánu.

Kharanzovová předala zvláštní „ahoj“ úřadům Ruské federace s tím, že rozvoj vztahů by měl probíhat na úrovni mládeže a kontaktů mezi běžnými občany obou zemí. Evropský parlament podle svého místopředsedy podporuje občanskou společnost v Ruské federaci, čímž dává jasně najevo, že Rusko není jen Kreml.

Česká vláda také plánuje předložit parlamentu země návrh vlastního „Magnitského zákona“. Díky němu bude moci Česká republika uplatňovat vlastní sankce vůči fyzickým a právnickým osobám odpovědným za porušování lidských práv.

Dokument bude předložen 12. ledna ke schválení Poslaneckou sněmovnou (dolní komorou) parlamentu republiky a zároveň vláda požádá poslance o vyjádření podpory.

Jan Lipavský také uvedl důležitost konsolidovaného postavení EU v důležitých mezinárodních otázkách.

Navzdory tomu, že Ruská federace podle ministra znovu a znovu prohlašuje, že chce jednat pouze se Spojenými státy, není Evropa ze začátku vyjednávacího procesu vyloučena.

  Storová: O posouzení Sputniku V zatím nikdo nežádal. Ministrovi jsem vysvětlila proces schválení

A jako odpověď na moskevské propagandisty snící o obratu ČR k Moskvě je v programovém prohlášení vlády Petra Fialy jasně napsané stanovisko – Praha se bude držet orientace na Evropskou unii a NATO – oni zůstanou hlavními prioritami nové vlády České republiky.

Kreml by naopak měl dbát na slova Jana Lipavského, jeho jasným poselstvím je šance pro Rusko, na pragmatickou a otevřenou spolupráci, kterou mu Česká republika dává.

Ale kvůli tomu musí Moskva přestat strašit, přehánět a dezinformovat. A zkuste udělat alespoň krůček k civilizaci. Směrem ke světu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com