Putin podepsal dekret, který usnadní všem Ukrajincům získat ruské občanství

ct24.ceskatelevize.cz

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, který všem Ukrajincům usnadní získání ruského občanství. S odvoláním na vládní webové stránky o tom informovala agentura TASS. Možnost zjednodušeného postupu při podání žádosti měli dříve jen obyvatelé samozvaných separatistických proruských útvarů na východě Ukrajiny, později i okupovaných území na jihu země.

Ukrajinci podle nového dekretu mohou požádat o ruské občanství, aniž by splnili řadu podmínek, které Rusko vyžaduje od jiných zájemců. Nemusí tak doložit předchozí pětiletý pobyt v Rusku ani úspěšné složení testu z ruského jazyka.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby Putin podpisem dekretu ukázal svoje „predátorské choutky“. „Rusko používá zjednodušený postup pro vydávání pasů, aby utáhlo smyčku kolem krku obyvatel dočasně okupovaných oblastí naší země, a nutí je tak podílet se na zločinných aktivitách okupační správy a agresivní ruské armády,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie.

Zjednodušený postup při podání žádosti o ruské občanství měli dříve povolený pouze obyvatelé separatistických útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Podle agentury AP ruské občanství přijalo asi 720.000 lidí, což odpovídá 18 procentům obyvatel samozvaných republik.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu z 24. února obsadilo i území na jihu sousední země, zejména v Chersonské a Záporožské oblasti. I obyvatelé těchto okupovaných území dostali možnost zjednodušeně zažádat o ruské občanství, kterou nyní mají už všichni obyvatelé napadené země.

AP píše, že postup při udělování ruského občanství je zřejmě součástí Putinovy strategie politického vlivu, která také obsahuje zavedení rublu na okupovaném ukrajinském území a může případně vést k anexi další části teritoria Ukrajiny. Rusko už v roce 2014 zabralo ukrajinský Krym.

ČTK

  Maroko zatím přijalo pomoc pouze od Španělska, Británie, Kataru a SAE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com