Češi se budou moct od pondělí nechat očkovat čtvrtou dávkou proti covidu, oznámil ministr Válek

irozhlas.cz

Lidé v Česku si budou moct od pondělí dojít pro čtvrtou dávku očkování proti covidu-19. V pátek to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Bude pro lidi nad 18 let, kteří mají od posledního očkování více než čtyři měsíce. Získat vakcínu bude od příštího týdne podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) možné bez registrace.

„Rozhodli jsme, že od pondělí bude moct být aplikována čtvrtá dávka. A to všem starším 18 let,“ oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Dojít si pro ni budou moct všichni, kteří budou mít čtyři měsíce po třetí dávce očkování.

Silné doporučení platí podle něj pro občany starší 60 let a vážně nemocné pacienty, například s poruchou imunity, těžkou cukrovkou nebo pro lidi po transplantacích. Posilující dávky se očkují vakcínami Pfizer a Moderna.

Očkování posilující dávkou bude možné ve walk-in očkovacích místech, u praktických lékařů a v některých nemocnicích.

„Seznam očkovacích míst naleznete na ocko.uzis.cz. Nadále držíme síť 350 očkovacích míst,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Nakažených přibývá i přes menší počty testů. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily covid u 1711 lidí. V nemocnicích je poprvé od května přes 400 osob. Počet pacientů ve vážném stavu se ale nezvyšuje.

Příčinou letního šíření jsou zejména velmi nakažlivé subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. „Zažíváme letní vlnu, ale není zásadním překvapením,“ upozornil Válek.

„Nepochybné je, že epidemie začala sílit,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Ostražitost a opatrnost před podzimem je namístě,“ upozornil. Na podzim podle něj musíme očekávat zvýšené riziko zdravotního dopadu.

Pavlovic nastínil další postup před podzimem. „Od 15. srpna očekáváme spuštění Centrálního rezervačního systému tak, abychom maximálně využili kapacitu očkovací sítě. A byli jsme schopni přeočkovat zhruba 2,5 až tři miliony osob, což je zájem, který na podzim očekáváme. Očkování doporučujeme ještě před podzimem,“ uvedl.

  V Česku ve středu laboratoře potvrdily 732 nakažených, nejvíc od 19. května

Ve druhé polovině srpna bude také podle něj spuštěna kampaň, která bude informovat o benefitech očkování. A to nejen na covid-19, ale i na chřipku.

Zdroj: irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com