Rusové asi ukončují operační přestávku, útočili na Oděsu i u Charkova

denik.cz

Ruské jednotky nasazené v Donbasu na Ukrajině podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) zřejmě končí několikadenní pauzu v bojích. Desetidenní přestávka ovšem není dostatečná pro obnovu sil potřebných pro rozsáhlé útočné operace. Agentura Unian ráno informovala, že terčem ruských raketových útoků se dnes stala Oděsa i městečko Čuhujiv na jihovýchod od Charkova, odkud jsou hlášeny nejméně dvě oběti.

Ruské síly za poslední den podnikly omezené pozemní útoky v oblasti Slovjansku, Siversku, dálnice mezi Bachmutem a Lysyčanskem, který Rusové už ovládli, a na jihozápad od Doněcku, uvedl ISW.

Jde podle něho stále o malé a do velké míry neúspěšné útoky, nicméně mohou naznačovat, že Rusové se pokoušejí v Donbasu obnovit útočné operace. Pokud tomu tak je, Rusové útoky zřejmě v nejbližších třech dnech zesílí. Před zahájením velké ofenzivy mohou udělat opět několikadenní přestávku, protože nynější desetidenní pauza nebyla dostatečně dlouhá pro obnovu sil.

Oděsa, největší přístav na Ukrajině, se dnes stala terčem raketového útoku, podle místních úřadů zasáhl civilní objekt, konkrétně skladiště. Na místě vypukl požár. Na záběrech z místa stoupá k nebi sloup hustého dýmu. Oběti hlášeny nejsou. Ukrajinská armáda uvedla, že útočily bombardéry Tu-95.

V městečku Čuhujiv nedaleko Charkova ruská raketa zasáhla dvoupodlažní obytný dům. Záchranáři z trosek vyprostili těla dvou lidí, muže a ženy, a dále pátrají po dalších případných obětech. Jeden člověk skončil se zraněními v nemocnici.

Šojgu přijel do Donbasu, nařídil vojákům zesílit útoky proti Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě. Dnes o tom informovalo ruské ministerstvo obrany. Ruští vojáci mají podle Šojgua zabránit tomu, aby Ukrajinci podnikali velké raketové a dělostřelecké útoky na civilní infrastrukturu v Ruskem okupovaných částech Donbasu i jinde.

  Zelenskyj dorazil do USA, čeká ho setkání s Bidenem či republikánem McCarthym

Šojgu se sešel s vojenskými veliteli, kteří ho informovali o vývoji na frontě a zúčastnil se předání vyznamenání vojákům, uvedl resort obrany podle ruských agentur. Neupřesnil však, kdy přesně se jeho šéf na východ Ukrajiny vypravil.

Ruská média připomínají, že Šojgu se naposledy na inspekci jednotek podílejících se na „speciální vojenské operaci“, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá, vydal koncem června.

Expert: Konflikt na Ukrajině nejspíš dospěje do patové situace

Konflikt na Ukrajině s největší pravděpodobností dospěje do patové situace, míní Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany. Existenční nutností pro Ukrajinu jsou podle něj dodávky zbraní ze Západu. Petráš to uvedl pro ČTK.

Z hlediska dodávek zbraní na Ukrajinu a jejich používání se podle Petráše začíná projevovat jistý vzorec. „Tento vzorec pro Ukrajinu znamená to, že vojáků je vcelku dost a jsou k dispozici, ale západní vybavení zatím ne,“ uvedl odborník. Zásoby ze sovětské éry, tedy pocházející jednak z Ukrajiny samotné, ale také dodávané spojenci Kyjeva včetně Polska, České republiky a Slovenska, jsou podle něj už víceméně vyčerpané. „Zbraně a munice ze západních zemí přichází nepravidelně a k tomu se přidává nedostatečný výcvik a připravenost k operačnímu nasazení,“ upozornil Petráš.

Ukrajinská armáda se musí naučit používat zahraniční techniku, což je podle něj přinejmenším problematické, a to jak z hlediska časového, tak i procedurálního. Je totiž potřeba výcvikové infrastruktury a především zahraničních instruktorů výcviku. „K tomu se přidává chybějící standardizovaná munice, náhradní díly a nutnost provádět opravy a údržbu, což dělá logistiku ještě složitější,“ uvedl Petráš.

I když schopnosti ruské armády jsou podle něj více než diskutabilní, a to jak z hlediska technologické úrovně, tak i z hlediska jejich kvantity, Ukrajinská armáda je na tom ještě hůře. „Za stávajícího vývoje války na Ukrajině jsou dodávky zbraní a munice ze zahraničí pro ukrajinské obránce naprostou existenční nutností. Nicméně i navýšení zahraničních dodávek zbraní a munice patrně bude stačit pouze k udržení pozic při stávající statické opotřebovávací válce,“ míní Petráš.

  Mariupol je pro Rusko emocionální cíl. Ztroskotal tam útok separatistů, říká vojenský odborník Mičánek

Nastane tedy podle něj prosazování především defenzivní činnosti a ukrajinská obrana se nenechá vylákat do nepřipravené ofenzívy mimo dobře bráněné oblasti. Cílem tohoto způsobu vedení konfliktu by podle Petráše mělo být dovést po určitém čase vedení Kremlu k závěru, že další prodlužování konfliktu nepřinese žádný efekt a donutí Rusko zasednout k jednacímu stolu a řešit situaci politickými nástroji.

„Pro Ukrajinu se konflikt bohužel nebude vyvíjet způsobem, který by dospěl k jednoznačné porážce Ruska. Konflikt s největší pravděpodobností dospěje do patové situace, která bude moci být vyřešena pouze na základě kompromisu obou stran,“ uvedl Petráš.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com