Svět je naopak pohledem na ekonomiku planety z Moskvy.

archiv.ihned.cz

Realita, ve které svět existuje, určuje jeho podmínky. Lidstvo žije v podmínkách, které podléhají určitým zákonům. A pouze jedna země se snaží tyto normy popřít. Ruská federace je státem, který neuznává ani právní ani univerzální pravidla.

Další vlna myšlenkových hrátek představitele kremelského aparátu byla opět pokusem ospravedlnit jejich méněcennost, vynalezenou kolísáním dolaru.

Předseda Státní dumy Ruské federace Volodin tedy vydal další část nesmyslu: „Je zřejmé, že dedolarizace byla spuštěna po celém světě a nelze ji zastavit.

Předseda Státní dumy přistoupil k této otázce důkladně, nešetřil časem a vydal, stejně jako, mistrovské dílo epistolární kreativity v Telegramu.

Podle Volodina (přesněji těch, kteří psali tyto poznámky pro úředníka) existuje pět důvodů, proč dolar ztrácí své pozice na světové scéně.

První je „neposkytování dolaru skutečnými statky a zdroji“. Po americkém „odstoupení“ od Bretton Woods Agreement (dokument upravující mezinárodní měnový systém do 70. let minulého století, který byl nahrazen Jamajskou dohodou, která zrušila navázání měn na zlato), je americká tiskárna již není „ničím omezován“. To podle ruského politika vedlo ke zvýšení veřejného dluhu a „rekordní bidenské inflaci“.

Druhý důvod, který Volodin uvádí, je použití dolaru jako „nástroje politického boje“. To platí i pro sankce, které „nedodávají ostatním státům důvěru, že jejich peníze budou v bezpečí“.

Třetím jsou „změny geopolitické povahy“, které se podle představitele kremelské kliky projevují zánikem „unipolárního modelu“ světa. Alternativou k němu je multipolarita, která se mimo jiné projevuje odmítáním dolaru a růstem „vzájemných vypořádání v národních měnách“.

Čtvrtým důvodem je „neochota Washingtonu přiznat vlastní chyby a pracovat na nich“.

Pátá je „cyklická povaha dějin“. Podle Volodina „každá světová měna má své období – asi 100 let“, takže dolar „bude nahrazen novým“, a nebude to „euro, ale měny států se suverénními ekonomikami“.

  Rusko přináší ukrajinským dětem utrpení a bolest... Nucená deportace do neznáma

Zde je pohled do reality. Pravda, realita zůstává a pohled z Moskvy je zjevně zkreslený. Ale neváhejte, Kreml umí vidět a rozumět a prohlášení ve stylu „jsme blázni a ničemu nerozumíme“ ruské úřady nedělají náhodou.

Kremelská klika, která si uvědomuje celou hloubku propasti, do které její politika vede Rusko, místo aby hledala skutečná východiska ze situace, zachraňovala ekonomiku, udržovala sociální úroveň obyčejných Rusů, opět používá svůj oblíbený trik –“ správně vše vysvětlit“ svému obyvatelstvu.

Ostatně zásada: nezáleží na tom, jak hlasují – záleží na tom, jak myslí (stanovená na úsvitu budování SSSR), dnes ji úspěšně uplatňuje ruské vedení. Nezáleží na tom, co se stane – důležité je, jak o tom mluví média, která předávají informace obyvatelům Ruské federace.
Ano, je to Ruská federace, protože člověk uvažující na Západě si bude klást otázky a odpovědi na ně budou zřejmé. Koneckonců, po zvážení každého z výše uvedených bodů Volodinova „brilantního“ textu je jasné, že je šitý bílými nitěmi. Jeho hlavní tezí je, že za všechno může Amerika.

V prvním odstavci už samotný fakt mimikry šéfa ruské Státní dumy (no, Moskva se bez toho neobejde), kde Volodin nazývá inflaci „ve jménu Bidena“, snižuje úroveň vypravěče neuvěřitelně nízko.

Na Západě je současná inflace pojmenována po ruském diktátorovi Putinovi. A to není rozmar západních vůdců – odráží to skutečný stav věcí. Ani zde se Kreml neubránil překroucení terminologie civilizovaného světa, překroucení podstaty problému.
Pokud jde o použití dolaru jako „nástroje politického boje“, zde je zřejmé, že Kreml chce svou měnovou jednotku použít jako zbraň proti Západu.

Pamatujte na dekrety ruského diktátora o převodu plateb za energii z eura a dolaru na rubly. Pravda, touha je jedna věc a skutečné příležitosti druhá.

  Maďarsko vs Rusko. Přátelství proti Ukrajině.

Kreml také zatáhl za odklon od „unipolárního modelu“ světa a snažil se tak všem dokázat, že Moskva je docela schopná zaujmout místo vedle Washingtonu v planetárním smyslu.

Svět už možná není unipolární (ačkoli téma je diskutabilní), ale na světové geopolitické aréně si Ruská federace stále může nárokovat pouze právo na „zlatý podíl“ pro Peking, a pokud bude chtít.

Vzhledem ke skutečnému stavu věcí a stále častěji znějícím prohlášením vůdců Nebeské říše ani taková role Moskvě nesvítí.

No a docela ironicky vypadá věta představitele vládnoucí kliky Kremlu o „neochota Washingtonu přiznat vlastní chyby a pracovat na nich“. Tady ani není co komentovat – vše je zřejmé.

Pokud jde o nahrazení dolaru jako „měny států se suverénními ekonomikami“, rozhodně to nebude ruský rubl.

Ruská ekonomika se kvůli sankcím potopila natolik, že je na čase, aby Kreml uvažoval o záchraně země. Proto je nepravděpodobné, že by se rubl v blízké budoucnosti mohl stát alternativou k dolaru.

A jakkoli se Volodin snaží přesvědčit, že „de-dolarizace byla spuštěna po celém světě a nelze ji zastavit“ – jde jen o infantilní absurditu dalšího ruského politika.

Například v USA experti zaznamenali posílení dolaru vůči ostatním měnám.

„Dolar posiluje vůči měnám jiných zemí kvůli finanční politice Washingtonu a přílivu kapitálu,“ uvedla ministryně financí USA Janet Yellenová.

„Postoj USA je takový, že věříme v tržní směnné kurzy,“ řekl americký ministr, kterého citovala agentura Reuters.

Poznamenala, že podle politiky USA (mimochodem na rozdíl od Ruska) je intervence ze strany státu velmi zřídka vhodná a šéf ministerstva financí nyní situaci jako jeden z takových případů nepovažuje.

Janet Yellen se přitom na věci dívá realisticky a oznámila rekordní inflaci, která nafoukla spotřebitelské ceny ve Spojených státech (anualizované číslo 9,1 %), což bylo maximum za 40 let.

  Občanům Ruské federace se nedoporučuje letět do „nepřátelské“ Ameriky

Zároveň v červenci americký dolar vůči řadě měn posílil a v polovině měsíce byla poprvé od prosince 2002 stanovena parita eura vůči dolaru.

„Máme nejsilnější ekonomiku, a to nám umožňuje alespoň udržet si převahu a být mírně napřed před tím, co se děje po celém světě,“ řekl americký ministr financí.

Kdy totéž bude moci říci ruský ministr financí, je řečnická otázka. Vzhledem k tomu, jak se chovají kremelští bossové, bude rubl v blízké budoucnosti zajímat pouze moskevské „stejně smýšlející lidi“ z KLDR, Eritreje a Běloruska.

A ať už soudruh Volodin píše „chytré“ články, společenská úroveň obyčejného Rusa se toho nestává hodnější. Takový cíl si však kremelská klika neklade.

Odpověď na otázku, co vyhraje – dolar nebo rubl, je nasnadě. I když to není tak úplně správné – tyto pojmy jsou od sebe příliš vzdálené, stejně jako oba civilizační systémy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com