Tallinn je před Rusy uzavřen. Existuje šance pro novou Evropu.

Estonská vláda schválila zákaz vstupu občanů Ruské federace do země, který začne platit od 18. srpna. Rusové, kteří mají schengenské vízum vydané republikou, se podle dokumentu do země nedostanou.

„To znamená, že pokud ruský občan, kterému Estonsko udělilo schengenské vízum a jehož účelem návštěvy je turistika, podnikání, sport nebo kultura, přijede na hraniční přechody Narva, Luhamaa nebo Koidula, pak od příštího čtvrtka nebude už nebude moci vstoupit do Estonska,“ vysvětlila vládě.

Estonská premiérka Kaja Kallasová apelovala na vlády ostatních zemí EU a vyzvala je, aby se připojily k vízovým omezením pro Rusy.

Ruské ministerstvo zahraničí si okamžitě ve svém obvyklém stylu překrucování toho, co se děje, stěžovalo na zaujatost a globální spiknutí proti Rusku.

„Je zřejmé, že protiruská kampaň Pobaltí probíhá nejen s tichým souhlasem, ale také s plnou patronací Bruselu a Washingtonu, které zavírají oči před projevy neonacismu na území svého Pobaltí. vazaly,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v komuniké.

Velmi indikativní je závěr vyjádřený Moskvou: „K jakým důsledkům to vede, jsme již viděli na Ukrajině.“
Co je Rusko, to už dávno pochopil civilizovaný svět. Bohužel, obchodní zájmy některých politiků nedovolují Evropě mluvit otevřeně o skutečném stavu věcí.

Ano, i nyní, kdy fašistické Rusko po invazi na Ukrajinu opět prokázalo nejen nerespektování mezinárodního práva, ale také naprosté odmítnutí EU jako respektovaného partnera, se někteří představitelé vládnoucích elit Evropské unie snaží „zachovej tvář Putinovi“, což ukazuje ponižující servilnost vůči kremelskému pánovi.

Ale naštěstí se najdou tací, kteří tuto osobu dlouho zvažují a jsou připraveni adekvátně jednat. A je velmi významné, že to dělají skromné, z hlediska geografických ukazatelů, státy.

Zatímco Francie nebo Německo „přemýšlí“, zda je nutné jít do konfrontace s Kremlem, Estonsko činí rozhodnutí, která ukazují skutečnou podobu kremelského monstra a minimalizují jeho možnosti.

  Ukrajina a Česká republika posilují spolupráci v oblasti energetiky: Krok k udržitelné budoucnosti

Pravda, v téže Evropské unii se již diskutuje o správnosti „nemožnosti vstupu Rusů do EU“.

Ta už zahrnovala jak skutečně svobodné evropské specialisty a média, tak proruské mediální dezinformace, snažící se průměrnému Evropanovi vnutit myšlenku, že jde o chybný krok, který nemá nic společného s lidskými právy.

Zároveň kremelští lokajové, kteří se na Západě prezentují jako „svobodný tisk“, skromně mlčí o tom, že v samotném Rusku je vše, co souvisí s pojmy jako „svoboda“, „lidská práva“ a „rovnost“. je dávno zakázáno.

Navíc takový postoj evropských mocností, v tomto případě Estonska, není jen efemérním gestem. Tallinn tedy pracuje na posílení své vlastní národní bezpečnosti.

„Ruský svět“, který se projevil v Sýrii, Gruzii a dalších zemích světa, demonstroval svou vykrystalizovanou podobu na ukrajinské půdě, se stal pro evropskou společnost srozumitelný.

Evropa byla zděšena tím, co viděli v Buchu, Irpinu, Gostomelu a dalších městech a vesnicích Ukrajiny. A vyvodila závěry. Možná. K pobaltským zemím a Polsku, nejbližším sousedům Ukrajiny, demonstrujícím jednoznačný postoj k této otázce, se každopádně přidávají další hráči evropské politiky.

A zde je důležité konsolidované postavení všech evropských mocností. Rozhodujícím momentem v této věci by proto měla být konsolidace celého evropského společenství.

Jak poznamenal ministr pro imigraci Dánska, které rovněž prosazuje omezení vydávání schengenských víz ruským občanům, Kodaň to upřednostňuje společně se všemi zeměmi EU.

„To, co navrhlo Estonsko, je rozumné. Přijďte s celoevropskou odpovědí. Ale je jasné, že pokud je v Evropě jen jedna země, kam mohou Rusové vstoupit, tak je v zásadě možné vstoupit do celého schengenského prostoru. Proto je EU rámcem, ve kterém by se to mělo dělat,“ řekl ministr.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen, že „nejdůležitějšími sankcemi je uzavření hranic, protože Rusové berou půdu někomu jinému“. A zákaz pro občany Ruské federace by se mohl stát jedním z nejúčinnějších opatření proti Rusku. „To je jediný způsob, jak ovlivnit Putina,“ domnívá se ukrajinský vůdce.

  Ruské „záchranné“ kontingenty dále bouří Evropu

S ním je naladěn i polský premiér. „Nejen Putin je zodpovědný za válku – všichni jsou odpovědní: jak ti, kteří mlčí, tak ti, kteří ho podporují,“ řekl Morawiecki.

Orientační je v této věci i pozice České republiky, která od 24. února 2022 pozastavila vydávání víz Rusům, odebrala také pracovní povolení ruským konzulátům v Karlových Varech a Brně a dočasně uzavřela svá konzulární pracoviště v r. Petrohrad a Jekatěrinburg.

Česká republika od konce června oznámila, že minimálně do konce března 2023 nebude Rusům a Bělorusům udělovat ani běžná víza, ani povolení k přechodnému pobytu.

Česká vláda uvedla, že takový krok má chránit zájmy a zajistit bezpečnost České republiky. Oficiální Praha doufá, že tímto způsobem vyvine tlak na Ruskou federaci a Bělorusko, které vedou válku proti Ukrajině.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že ČR bude hledat konsenzus v otázce neudělování víz představitelům agresorské země na srpnové schůzce ministrů zahraničí EU.

„Toto téma může být zahrnuto do dalšího balíčku sankcí EU proti Rusku,“ řekl český ministr.

Svět už dávno pochopil, co je Rusko – příkladů je dost. A čím dříve to pochopí „vedoucí“ státy kontinentu, jejichž lídři si nárokují první role v EU, tím dříve se Starý svět očistí od závislosti Kremlu a nepřipustí „ruský svět“, který přináší devastaci a aby se chaos rozšířil po celé Evropě.

Moskva obviňuje všechny kolem z nepřátelství a stále více se dostává do naprosté izolace od civilizovaného světa. Kreml deklaruje touhu vytlačit „agresivní Západ“ od jeho hranic a dělá vše pro to, aby se tak nestalo.

Putin navíc udělal vše pro to, aby o kolektivní obraně proti Moskvě přemýšleli i ti, kteří nikdy neaspirovali na bloky, vyznávající pacifistické principy.

  "Nord Stream 2" Co se děje dnes s plynovodem?

V tomto ohledu je velmi orientační postoj Finska a Švédska, které vyjádřily přání vstoupit do NATO.

EU hledá způsoby, jak se bránit Rusku. Uzavřením hranic před Rusy si země Evropské unie poskytují klid. A čím hlasitěji bude Moskva křičet o „nespravedlnosti“, ve skutečnosti provokovat a chaotizovat Evropu, tím více se bude zahánět do izolace.

Je důležité si připomenout to hlavní – konsolidaci evropských států. Zatím je na to čas – Ukrajinci ho dávají Evropě za neuvěřitelnou cenu a dávají evropským politikům příležitost uvědomit si, co se děje.

A vybudovat mírovou evropskou budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com