Věřící kritizují vedení pravoslavné církve v Česku, mluví o nátlaku i praktikách StB

Vedení pravoslavné církve v Česku čelí znovu kritice některých věřících, kteří mluví o nátlaku a používání metod někdejší StB. Zmiňují přitom jméno arcibiskupova tajemníka Igora Střelce, který podle nich na základě zfalšovaných dokumentů vyzýval k odstoupení vedení kláštera v Loděnici. Tam jsou převážně kněží a věřící z Ukrajiny.

V Loděnici u Prahy se nachází největší pravoslavný klášter v Česku. Nyní jsou zde i lidé, kteří utekli před válkou z Ukrajiny. Vedení kláštera by ale podle věřících mělo nyní na přání špiček české pravoslavné církve skončit. Před několika týdny s nimi i o tom jednal tajemník arcibiskupa Igor Střelec.

„Používají k tomu metody, které nejsou úplně vybíravé. Dokonce bych řekl, že jsou v souladu s jejich historií, to znamená estébácké,“ popsal věřící Miroslav Boublík.

Igor Střelec měl představenému kláštera předložit dokument, který ho má spojovat s organizovaným zločinem na Ukrajině. Duchovní i věřící z Loděnice ho považují za falzifikát, měly jim to potvrdit i ukrajinské úřady, a obrátili se proto na policii. „Představenému řekli, že jestli je neposlechne, odvedou ho v poutech zpátky na Ukrajinu a bude tam kopat zákopy,“ sdělil věřící Volodymyr Selyskyj.

Církev odmítá s veřícími mluvit

Vedení pravoslavné církve na opakované dotazy prostřednictvím e-mailu nereagovalo. Zástupce vedení navíc o kauze zakázal s médii mluvit i matce představené. „Říkal, že ať se ohledně všech věcí, které se budou týkat reportáže, obrátí každý na eparchii,“ dodala matka Valentina, představená kláštera.

Věřící a duchovní z Loděnice proti praktikám vedení protestovali už na konci června. „Bohužel za námi nikdo z vedení arcibiskupství nepřišel,“ řekli. Zda se ale dočkají odpovědi, není jisté. „Nevím, jestli odpověď bude, protože tiskový mluvčí je pan Střelec,“ doplnila sekretářka arcibiskupství Helena Hrichová.

Část věřících kritizuje orientaci vedení na Moskvu. Arcibiskup Michal Dandár je na seznamech StB vedený jako spolupracovník. Tajemník Igor Střelec je bývalým zaměstnancem StB. Střelec dříve podnikal společně se sankcionovaným ruským politikem Chizrim Abakarovem. K současnému dění se odmítá vyjadřovat.

  ČSSD chce účinná opatření, nebrání se uzavření průmyslu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com