Duginovou zabili ruští partyzáni, tvrdí bývalý poslanec. Rusko viní ukrajinské zpravodajské služby

K odpovědnosti za smrt dcery ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP uvedla, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit. V pondělí odpovědnost za útok přičetla ruská tajná služba FSB ukrajinským zpravodajským službám.

Ponomarjov prohlásil, že odpovědnost za smrt Duginové přijala dosud neznámá ruská skupina. „Tuto akci, stejně jako mnoho dalších partyzánských akcí na území Ruska v posledních měsících, provedla Národní republikánská armáda,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda Ponomarjov. Přečetl také údajný manifest skupiny.

„Prohlašujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a válečného zločince, který rozpoutal bratrovražednou válku mezi slovanskými národy a poslal ruské vojáky na jistou a nesmyslnou smrt… Putin bude námi sesazen a zničen,“ citoval z údajného manifestu. Listu Ukrajinska pravda Ponomarjov řekl, že s Národní republikánskou armádou je v kontaktu od letošního dubna.

Ponomarjov v roce 2014 jako jediný ruský poslanec hlasoval proti anexi Krymu. Poté uprchl do Spojených států a nyní žije v ukrajinském exilu.

Moskva viní z útoku Kyjev

Agentury TASS a Interfax v pondělí uvedly, že ruská tajná služba FSB z útoku obvinila zpravodajské služby Ukrajiny. FSB tvrdí, že pachatelkou zločinu je ukrajinská občanka, která poté odjela do Estonska. Neoficiální obvinění na adresu Ukrajiny zazněla už o víkendu a Kyjev je kategoricky odmítl.

„Federální bezpečnostní služba objasnila vraždu ruské novinářky Darji Duginové,“ uvedlo oddělení FSB pro styk s veřejností. „Trestný čin připravily a spáchaly ukrajinské zpravodajské služby,“ tvrdí ruská tajná služba. Vykonavatelkou je podle ní ukrajinská občanka Natalija Vovková, která podle FSB přijela do Ruska v červenci.

Také otec zabité, ultranacionalistický ideolog Alexandr Dugin, podle BBC tvrdí, že za útokem stojí Kyjev. Šéf Kremlu Vladimir Putin označil explozi v kondolenci adresované příbuzným za hanebný zločin.

  Putin hodinu telefonoval se Scholzem. Zmínil možné víkendové jednání s Kyjevem, na požadavcích trvá

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec nejsme teroristický stát,“ prohlásil podle BBC Podoljak v televizi. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Výbuch u Moskvy

Devětadvacetiletá Darja Duginová zahynula v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. Podle vyšetřovatelů pod jejím vozem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán. Server stanice BBC uvedl, že v autě měl jet i sám Dugin.

Ten byl jednu dobu považován za kremelského dvorního ideologa. Podporuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, stejně jako ji podporovala jeho dcera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com