Německý kancléř Olaf Scholz navštíví příští pondělí Prahu

ass.ru

Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí 29. srpna navštíví Prahu, bude to jeho první cesta do české metropole v roli šéfa německé vlády. O plánované návštěvě v pondělí informoval tiskový úřad německé vlády. Scholz již v květnu v Berlíně přijal českého premiéra Petra Fialu (ODS). „Bližší podrobnosti o cestě budou zveřejněny později,“ uvedl tiskový odbor spolkové vlády.

Fiala, který cestu něměckého kancléře do Česka potvrdil, navštívil Scholze v Berlíně 5. května, kdy jejich rozhovoru rovněž dominovala mezinárodní situace po ruské agresi. Scholz tehdy oznámil, že Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině čelící ruské invazi. Konkrétně česká armáda získá od Německa darem 15 tanků Leopard 2A4, dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ chce Česko koupit.

Na poradě českých velvyslanců v Praze v pondělí Fiala řekl, že Německo je pro Česko v mnoha směrech velmi důležitým partnerem a spolupráce se velmi dobře rozvíjí. „Příkladem toho může být německá dodávka tanků Leopard, která pomůže nahrazovat vojenskou techniku, kterou pomáháme Ukrajině, ale má to i strategický význam do budoucna,“ uvedl.

Vedle posilování obranyschopnosti bude podle Fialy příští týden dalším velkým tématem jednání energetika. „Mám zájem na tom, aby Česká republika měla možnost získat kapacity v Německem nově budovaných LNG terminálech. Je to pro nás důležité i z toho důvodu, že z Německa jsme schopni ten zkapalněný plyn dovézt do Česka,“ uvedl. Vrátit se chce také k dalším tématům z květnové schůzky v Berlíně.

Do Prahy se Scholz vydá rok poté, co Česko na tři dny navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Prezident se tehdy na cestu vydal vlakem, aby ukázal blízkost obou metropolí. Scholz do Prahy za týden poletí.

  Demonstrace v Praze organizátoři kvůli zásahu policie ukončili

Němečtí kancléři navštěvují Česko opakovaně

Prvním šéfem německé vlády, který navštívil samostatnou Českou republiku, byl Helmut Kohl (kancléř v letech 1982 až 1998). Během dvoudenního pobytu v lednu 1997 podepsal s českým premiérem Václavem Klausem česko-německou deklaraci, setkal se tehdy také s prezidentem Václavem Havlem. Byla to Kohlova třetí a poslední návštěva Prahy ve funkcích západoněmeckého a německého kancléře. Poprvé navštívil ještě socialistické Československo v lednu 1988, podruhé pak v roce 1992 přicestoval do ČSFR.

Opakovaně navštívil Českou republiku Gerhard Schröder (v úřadu 1998 až 2005). Poprvé přijel na oficiální návštěvu v září 1999 a naposledy v září 2005 – dva týdny poté, co jeho SPD prohrála volby do Spolkového sněmu – na neoficiální setkání s premiérem Jiřím Paroubkem.

Blízký vztah měla k ČR kancléřka Angela Merkelová (v úřadu v letech 2005 až 2021), která před rokem 1989 opakovaně pobývala v Praze na vědeckých stážích. Na první jednodenní oficiální návštěvu jako šéfka německé vlády přijela v lednu 2007, podruhé Českou republiku navštívila 20. října 2008. Krátké pracovní cesty do Prahy podnikla Merkelová také v dubnu 2012 a v srpnu 2016.

Naposledy byla Merkelová v ČR v říjnu 2018, a to nejen kvůli připomínce stého výročí vzniku Československa, ale také u příležitosti 90. narozenin bývalého předsedy Akademie věd Rudolfa Zahradníka, který byl jejím mentorem během studijního pobytu v Praze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com