Česká diplomacie si předvolala ruského velvyslance. Ohradila se proti obvinění vůči Černochové

irozhlas.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o předvolání ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Jaroslav Kurfürst se důrazně ohradil proti obviněním Ruska vůči Česku na Radě bezpečnosti OSN. Lipavský to uvedl na Twitteru. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý obvinil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu.

Náměstek se podle Lipavského „důrazně ohradil proti nehorázným a lživým obviněním Ruska vůči České republice“ v Radě bezpečnosti OSN. „Pokud chce Rusko mluvit o terorismu podporovaném státem, ať si zamete před vlastním prahem,“ uvedl ministr.

Něbenzja Černochovou obvinil kvůli jejímu vyjádření po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Ministryně obrany v sobotu na Twitteru reagovala slovy, že jí není líto dcery ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí „zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie“.

„I když necháme stranou morálku, kterou u našich západních kolegů už dávno nahradila rusofobie, jsou vyjádření Černochové v jádru otevřenou podporou a oslavou teroristického útoku proti naší občance,“ prohlásil v úterý Něbenzja při jednání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou okupují ruské jednotky.

Černochová v úterý velvyslancova obvinění odmítla, je podle ní zásadní rozdíl mezi „oslavou teroristického útoku“ a vyjádřením „nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky“ veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců.

„Obvinění Jany Černochové z podpory terorismu jakýmkoliv představitelem Ruské federace, která se dopouští válečných zločinů na Ukrajině, nelze považovat za nic jiného než projev vrcholného cynismu,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

Ruští představitelé dál kritizují Černochovou

Ke kritice Černochové se připojil tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Novinářům řekl, že žádná civilizovaná země by neměla ignorovat veřejnou podporu terorismu svými politiky.

„Rusko vychází z toho, že ani jedna civilizovaná země, bez ohledu na její politický kurz, nemá právo ignorovat veřejné schvalování terorismu, a tím spíše pocházející od vysoce postaveného státního činitele,“ řekl Patrušev podle ruské státní agentury TASS.

  Vrcholy Krkonoš pokryl poprašek sněhu, vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

Podle britských vyšetřovatelů to přitom byl právě on, kdo jako šéf tajné služby FSB posvětil, zřejmě s vědomím prezidenta Vladimira Putina, operaci s cílem zabít bývalého důstojníka FSB Alexandra Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210, které mu v listopadu 2006 v londýnském hotelu Millennium přimíchali do čaje ruští agenti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com