Energetická krize v České republice – příčiny a řešení?

irozhlas.cz

Asi nikomu neunikla skutečnost, že Evropa stojí na pokraji dosud největší energetické krize v tomto století. Hrozící energetická krize se pochopitelně nevyhýbá ani České republice, jíž by nejvíce měla zasáhnout už tuto zimu. Co se vlastně stalo, že Česko bude muset čelit rapidně rostoucím cenám energií? Na vině je hned několik faktorů – dvěma nejzásadnějšími jsou celková nestabilita ekonomiky, která se vzpamatovává z otřesů způsobených covidem a válka na Ukrajině, jež má za následek omezení dodávek důležitých energetických komodit do ČR, a tím pádem kvůli nedostatku těchto komodit dochází k navyšování jejich ceny.

 

Jaké řešení nabízí vláda?

Situace je natolik vážná, že se do řešení tohoto problému musela zapojit i vláda. S čím konkrétně přišla? Vláda ČR se rozhodla, že na pomoc lidem a firmám, na něž bude mít energetická krize dopady, vyčlení ze státního rozpočtu 66 miliard korun. V případě domácností se jedná se o takzvaný úsporný tarif, jenž bude mít za úkol jim pomoci s vysokými cenami energií v dlouhodobějším horizontu. Proto bude finanční pomoc rozdělena do více fází s tím, že letos mohou domácnosti očekávat příspěvek na energie ve výši přibližně 4 tisíc z celkových 15 tisíc korun, jenž bude rozvržen do dvou let.

 

Demonstrace v Česku – I kvůli drahým energiím?

Začátkem září se na Václavském náměstí podle informací policie sešlo kolem 70 000 protestujících lidí. Oficiálně šlo o protest proti vládě Petra Fialy, který si žádal její demisi. Avšak nejsilněji se ozývaly dva hlasy – jednak byla kritizována až extrémně prozápadní politika současné vlády a zároveň došlo právě na kritiku vysokých cen energií, jež mohou ohrozit jak domácnosti, tak i celé české hospodářství. V souvislosti s energetickou krizí se rovněž častokráte skloňoval laxní přístup vlády, jež nechala ČR závislou na ruských energiích a zároveň neschopnost uzavírat krátkodobé smlouvy na levnější dodávky plynu.

  Záhada: Kdo řekl Zemanovi, že Vrbětice mají dvě vyšetřovací verze?

 

Energetická krize a pomoc Ukrajině – jak to skloubit?

Česká vláda teď stojí před rozhodnutím, kam směřovat svou pomoc, řešit totiž musí hned dva velké problémy – jednak přicházející energetickou krizi a druhak válku na Ukrajině, která má, jak jsme již nastínili taktéž velké dopady na zdražování energií. Za zvyšující se ceny energií pochopitelně nemůže přímo Ukrajina, nýbrž na vině je Rusko, které se pomocí omezování dodávek plynu a diktování si podmínek (např. že platby akceptuje pouze v rublech) snaží vydírat Evropu vysokými cenami, aby jí zůstávalo méně peněz na podporu Ukrajiny.

Pokud si tedy dáme tento celý kontext dohromady, tak je více než patrné, že efektivní a dlouhodobá pomoc Ukrajině může v konečném důsledku vést k oslabení pozice Ruska na energetickém trhu a tím pádem opět k poklesu cen plynu či ropy. Zkrátka pomoc Ukrajině by nutně neměla záležet na cenách energií, ale prováděna by měla být i přes jejich vysoké ceny. Koneckonců jde i o naši bezpečnost, protože jenom díky pomoci od EU a České republiky může Ukrajina zvítězit ve válce, což Evropě zajistí svobodu a bezpečnost.

 

Jaká jsou další možná řešení problémů s cenami?

Vládní řešení ve formě finančních příspěvků jsme již představili, avšak i každý z nás může pomoci v boji proti energetické krizi tím, že se naučí efektivněji zacházet se spotřebováváním energie. Snížit ceny tedy pomůže kupříkladu i to, když budete doma topit jenom tehdy, kdy to bude skutečně potřeba či zainvestujete do energeticky úspornějšího bydlení. Rozhodně se tedy nespoléhejte pouze na vládní pomoc, ale snažte se proti energetické krizi a jejím dopadům bojovat i svými vlastními prostředky.

Autor: Radim V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com