Fiala: Částečná mobilizace je dalším důkazem toho, že agresorem je Rusko

novinky.cz

Částečná mobilizace, kterou dnes ráno vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Ve vyjádření pro ČTK to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ dodal Fiala.

Putin dnes v televizním vystoupení uvedl, že vyhlášení částečné mobilizace je na obranu před Západem, který se podle něho snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá v rámci mobilizace 300.000 rezervistů.

„Vyhlášením částečné mobilizace v Rusku definitivně padá Putinova lež o ‚speciální operaci‘. Putin zkrátka vede krvavou válku proti Ukrajině,“ napsal na twitteruvicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rusko invazi označuje za speciální vojenskou operaci. „Nesmí ji vyhrát. A nevyhraje. Prohraje i v energetické válce, kterou vede proti nám i celé Evropě,“ dodal Rakušan.

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) je Putin „naprostý šílenec, kterého je nutné zastavit teď.“ „Částečná mobilizace je snad začátkem jeho konce. My musíme Ukrajině nadále pomáhat. A masivně. Kdo tvrdí, že dodávky zbraní eskalují konflikt, chce výhru zločinného Ruska,“ doplnil.

Černochová: Mobilizace Rusku nepomůže, Česko musí dál podporovat Kyjev

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina je hlavně snahou udržet svou pozici v očích Rusů. ČTK to dnes sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku. Putin podle ní již na Ukrajinu posílá kohokoli, kdo byl po ruce. Mobilizace proto podle ní nepomůže, protože nic nenasvědčuje tomu, že Rusko má ještě koho mobilizovat. Uvedla, že Česko musí dál podporovat Kyjev a dát Rusku jasnou zprávu, že se nenechá vydírat.

  Ministr průmyslu Síkela míří do Tádžikistánu a Uzbekistánu

„Putinův projev je hlavně snahou udržet svou pozici v očích Rusů. I proto opět zvedl ten nesmyslný příběh o agresi Západu, ačkoli jediným agresorem je tady právě Rusko,“ uvedla Černochová. Mezinárodní společenství podle ní dávno ví, že Putin na Ukrajinu už nyní posílá kohokoli, kdo je zrovna po ruce. „Včetně vězňů a lidí, kteří nemají s armádou společného vůbec nic. Mobilizace tomu nijak nepomůže, protože nic nenasvědčuje tomu, že ještě je koho mobilizovat,“ dodala. Prakticky to podle ní znamená, že řádná ruská armáda nedokázala ponížit a dobýt Ukrajinu, ani čelit její motivované armádě.

Podotkla, že vyhrožování jadernými zbraněmi nezaznělo poprvé. „Ale Vladimir Putin si je dobře vědom toho, že Západ je podstatně silnější než Rusko a že je na všechny alternativy plně připraven,“ doplnila.

Ministryně zároveň uvedla, že pro Česko vyhlášení mobilizace znamená jediné, a to dál podporovat Ukrajinu. „Rusku musíme dát jasnou zprávu, že se nenecháme vydírat a že nesmí beztrestně porušovat mezinárodní právo, napadat cizí země a vraždit jako terorista ženy a děti,“ dodala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com