Visegrádská skupina s Ukrajinou. Maďarsko se dívá.

Dne 27. září se v rámci Visegrádské skupiny sešli ministři obrany České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska. Hlavním bodem programu byla další podpora Ukrajiny ve válce s Ruskou federací.

Praha, Varšava a Bratislava potvrdily připravenost na další pomoc Kyjevu a pouze Budapešť se tradičně zdržela takového kroku.

„Visegrádská čtyřka se v blízké budoucnosti zaměří na odminování ukrajinského území,“ uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová a připomněla, že její země již takové zkušenosti má. Čeští sapéři tedy úspěšně působili na území bývalé Jugoslávie.

Šéf slovenského ministerstva obrany Jaroslav Nagy zase řekl, že jeho země by mohla převést stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Bratislava je připravena takovou dodávku provést, za předpokladu, že obdrží odpovídající náhradu.

Po ruské invazi na Ukrajinu Slovensko s předstihem zastavilo provoz stíhaček MiG a od září převzaly ochranu nebe nad republikou Česká republika a Polsko.

Zástupce Slovenska zároveň zdůraznil, že „územní celistvost Ukrajiny je společným zájmem“ a uvedl, že Bratislava spolu s partnery ze střední Evropy podporuje Ukrajinu tváří v tvář ruské vojenské invazi.

Mezi další oblasti podpory zástupci Visegrádské skupiny jmenovali pomoc Kyjevu při opravách vojenské techniky a také rehabilitaci ukrajinských vojáků.

Na programu byly také otázky spolupráce, hybridní hrozby z Ruska, kterým čelil region střední Evropy.

Důležitým tématem summitu byla diskuse o bojové skupině Visegrádské čtyřky, která bude v první polovině roku 2023 v pohotovosti.

Podle zástupců Česka, Polska a Slovenska jsou země připraveny poskytnout Ukrajině další vojenskou pomoc.

Tento postoj těchto zemí je promyšlený a konzistentní. Česká strana například opakovaně vyjádřila připravenost nadále Ukrajincům pomáhat a prokázala to i činy.

Takže po odhalení zvěrstev v Izjumu česká ministryně obrany Yana Černochová znovu prohlásila, že Praha bude nadále podporovat Ukrajinu, aby ukončila válku s „Putinovými nacisty“.

  Ekonomický paradox Vánoc

„Každý, kdo popírá, že Rusko je agresor a kritizuje, že pomáháme ukončit válku proti Putinovým nacistům a teroristům dodáváním vojenského materiálu a humanitární pomoci, nese svůj díl viny na těchto vraždách. Nepřestaneme pomáhat. Ruské šmejdy prostě co nejrychleji zastavíme,“ napsal na Twitteru šéf čečenského ministerstva obrany.

Příklad České republiky je vcelku názorný a měli by si jej osvojit všichni partneři jak ve V4, tak v EU. Praha byla první, kdo Ukrajině přišel na pomoc, když 24. září Moskva zrádně napadla toto území.

Tato pomoc je navíc komplexní a není omezena pouze jedním směrem.

Stejný postoj demonstruje Bratislava – dokazuje celému světu, že velikost státu nezávisí na tom, kolik kilometrů čtverečních zabírá.

Slovensko bylo první zemí od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, která převezla protiletadlový raketový systém S-300 do Kyjeva, což mimochodem vyvolalo značnou kritiku Moskvy.

Vláda malé (na geografické poměry) Slovenské republiky, na rozdíl od zrůd evropské politiky, například Německa (které ještě nerozhodlo o dodávkách zbraní na Ukrajinu), k tomu ale zaujala rozhodující stanovisko. problém.

Přestože S-300 není nejmodernější systém, jeho výhodou je, že jej ukrajinská armáda zná.

„Ukrajinský lid směle brání svůj suverénní stát a nás. Naší povinností je pomáhat a ne stát stranou a zavírat oči před smrtí lidí během ruské agrese,“ řekl šéf slovenské vlády Eduard Geger.

A tato slova jsou velmi objevná, zvláště nyní, kdy se Moskva snaží podkopat jednotu zemí EU v otázce pomoci ukrajinskému lidu.

Kreml vrhl veškeré své úsilí na eskalaci situace na kontinentu, zejména ve východní Evropě, kterou Moskva otevřeně považuje za své léno.

Zde je postavení Maďarska pro Moskvu více než kdy jindy užitečné. Premiér Orban, který je nejsilnějším Putinovým obdivovatelem na kontinentu (konkurovat mu může jen samozvaný běloruský prezident Lukašenko), prokazuje naprostou loajalitu a ochotu zcela lhát pod Kreml.

  Rusko padá na dno. Bohužel ne samo

Jde o plánovaný kurz ke kolapsu EU – o čem Putin tak dlouho snil.

Je pravda, že když Maďarsko hrálo příliš mnoho, může být vynecháno z Evropské unie, na oficiální úrovni se stále častěji ozývají hlasy ve prospěch takového vývoje událostí. Ale zdá se, že to Orbána nezajímá – sebevědomě jde do dravých tlap Kremlu.

Z tohoto pohledu je aktuální rozhodnutí představitelů Visegrádské skupiny nadále podporovat Ukrajinu velmi promyšlené, aktuální a prozíravé. Pokud se teď zastavíme, prohraje celý civilizovaný svět.

„Pokud Rusko přestane bojovat, válka skončí. Pokud Ukrajina přestane bojovat, nebude už žádná Ukrajina,“ to jsou slova amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

K tomu můžete dodat jediné, pokud se Ukrajina přestane bránit – Evropa se bude muset bránit dál se zbraní v ruce.

Dnes se může chránit tím, že pomůže Ukrajině a umožní ukrajinskému lidu bránit své právo na svobodu.

Koneckonců tím, že Evropa pomáhá Ukrajincům bránit se, chrání sama sebe, svůj mír, svou budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com