Začíná vyhlašování Nobelových cen, odpůrci Putina mohou dostat cenu za mír

Ve stínu ruské války na Ukrajině začíná letošní udělování Nobelových cen. Jako první bude dnes vyhlášena cena za fyziologii a lékařství, v dalších dnech pak budou postupně oznámena jména držitelů cen za fyziku, chemii, literaturu a za mír. Jako poslední jsou každoročně vyhlašovány ceny za ekonomii, jejichž laureáti budou známi v pondělí 10. října. Na zisk nejsledovanější Nobelovy ceny za mír mají podle expertů šanci bojovníci proti autoritářským režimům z Ruska, Běloruska či dalších zemí, dobrovolníci pomáhající na Ukrajině nebo instituce, které shromažďují informace o válečných zločinech.

U sázkových kanceláří si dobře vede ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jako tvrdý odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina by mohl být cenou za mír vyznamenán i vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj či vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, kteří ruskou invazi na Ukrajinu důrazně odsoudili.

Cena za mír také nezaručuje ochranu. Loni ji získal Putinův kritik, ruský novinář Dmitrij Muratov, společně se svou filipínskou kolegyní Marií Ressaovou. Po invazi na Ukrajinu Kreml ještě tvrději zasáhl proti nezávislým médiím, včetně Muratovova opozičního listu Novaja gazeta. Muratova na začátku dubna napadl útočník, který novináře polil olejovitou červenou barvou s acetonem. Filipínské úřady v červnu nařídily ukončení činnosti investigativního zpravodajského webu Rappler, který Ressaová spoluzaložila.

Nobelova cena za literaturu je naproti tomu známá pro svou nepředvídatelnost. V debatách o možných favoritech se skloňují jména literárních velikánů z celého světa, včetně Japonce Harukiho Murakamiho, Nora Jona Fosseho či Francouzky Annie Ernauxové. Jasným kandidátem je podle agentury AP britský spisovatel indického původu Salman Rushdie, nad kterým vynesl ve své fatvě v roce 1989 kvůli knize Satanské verše rozsudek smrti někdejší íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní. Pětasedmdesátiletý Rushdie, který se léta skrýval, byl letos 12. srpna pobodán a vážně zraněn na festivalu ve státě New York.

  Ukrajina po ruském vzdušném úderu hlásí poškození energetiky

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která činí deset milionů švédských korun (22,6 milionu Kč).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com