Politické společenství bude v ČR jednat o bezpečnosti, energetice či ekonomice

Tématy čtvrtečního zasedání Evropského politického společenství v Praze budou bezpečnost a mír, energetika, klima a ekonomická situace. Na jednání, které bude předcházet pátečnímu neformálnímu zasedání Evropské rady, byli pozváni zástupci 44 zemí. Vyplývá to z informací na webu předsednictví a Evropské rady.

Nová platforma Evropské politické společenství se sejde poprvé. Má sloužit k politické koordinaci evropských zemí, nikoli pouze členských států Evropské unie. Cílem je podporovat politický dialog a spolupráci při řešení otázek společného zájmu k posílení bezpečnosti, stability a prosperity Evropy. S návrhem na vznik platformy přišel v květnu francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nepředpokládá se, že by na konci prvního zasedání Evropského politického společenství bylo vydáno formální prohlášení nebo formální závěry, uvedlo české předsednictví.

Pozváno bylo 44 zemí. Kromě 27 členů EU šest zemí Západního Balkánu – Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Dále jde o země asociovaného tria Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu, poté Arménii a Ázerbájdžán, čtyři země z Evropského sdružení volného obchodu, tedy Norsko, Švýcarsko a Island a Lichtenštejnsko a dále Spojené království a Turecko.

Úřad vlády ani české předsednictví zatím ČTK neposkytli finální seznam účastníků zasedání. Stále se čeká na potvrzení účasti některých zemí. Server Lidovky.cz dříve s odkazem na tureckého velvyslance v ČR Egemena Bagise uvedl, že přijede turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle webu Politico se zúčastní britská premiérka Liz Trussová.

Hlavy států a předsedové vlád poté budou v pátek jednat o válce na Ukrajině a vojenské a finanční podpoře země napadené Ruskem, energetice a hospodářské situaci v Evropě.

ČTK

  Protest odpůrců covidových opatření skončil bitkou s policií - FOTO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com