CNBC: Evropa zakládá v tichosti nový politický klub, jeho budoucnost je nejistá

Evropa summitem v Praze zakládá nový politický klub. Dělá to relativně v tichosti, nejspíš proto, že není jisté, jak dobře bude toto velmi nesourodé uskupení fungovat. Píše to dnes v komentáři na svém serveru americká televize CNBC. Podle něj ale může Evropské politické společenství (EPC) mimo jiné přispět k resetování vztahů Evropské unie s Británií, pošramocených nedávným brexitem.

„Pravda je, že nikdo ze zúčastněných v tomto procesu opravdu neví, zda EPC bude úspěšné a jak bude fungovat dál,“ citovala CNBC analytiky ze společnosti Eurasia Group. Podle nich jsou cíle i přežití tohoto uskupení velmi nejasné. Politické výsledky může ovlivnit i to, že Evropská komise a Evropská rada v něm mají jen velmi omezenou roli. Není ani jasné, jaký bude další formát schůzek, zda se bude EPC scházet jednou či vícekrát ročně.

Podle Richarda Whitmana z britského institutu Chatham House je EPC velmi nesourodá skupina států. „Některé z nich jsou velcí energetičtí producenti, jako Norsko či Ázerbájdžán, a jiní velcí spotřebitelé energie, což jsou velké evropské ekonomiky,“ připomněl Whitman. Podle něj není jisté, zda účastníci tohoto summitu na důležitá témata nahlíží ve stejné perspektivě. „Teprve se ukáže, zda válka na Ukrajině je problémem, který spojuje, či rozděluje,“ dodal.

EPC má posílit politický dialog a spolupráci v oblasti bezpečnosti, energetiky či ochrany klimatu. Nemá nahradit žádnou existující organizaci a nemá v této fázi ani vytvářet nový evropský orgán. CNBC rovněž připomněla, že potřebu evropské jednoty nastolila válka na Ukrajině a energetická krize. Účast Británie v tomto novém formátu by podle americké televize mohla pomoci vylepšit její pobrexitové vztahy s EU.

ČTK

  Kyjev slibuje, že zbraně dlouhého dostřelu nepoužije k útokům na Rusko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com