Rada Evropy udělí Cenu Václava Havla za rok 2022

Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 dnes udělí Cenu Václava Havla za rok 2022. Nominaci na ocenění získali ruský opoziční politik a publicista Vladimir Kara-Murza, maďarská Duhová koalice (Rainbow Coalition), která se zabývá ochranou práv komunity LGBT+, a ukrajinská koalice V 5 hodin ráno (5AM Coalition), která shromažďuje důkazy o ruském porušování lidských práv na Ukrajině.

Cena nesoucí jméno někdejšího československého a českého prezidenta je dotována částkou 60.000 eur (asi 1,5 milionu korun). Jejím první laureátem se stal v roce 2013 běloruský disident Ales Bjaljacki, který minulý týden dostal Nobelovu cenu za mír. Loni ocenění získala přední představitelka běloruské opozice, vězněná Maryja Kalesnikavová.

Vladimir Kara-Murza býval koordinátorem opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil někdejší nejbohatší Rus a později vězeň režimu Vladimira Putina Michail Chodorkovskij. Byl rovněž blízkým spolupracovníkem zavražděného opozičního vůdce Borise Němcova. Kara-Murzu minulý týden ruské úřady obvinily z vlastizrady, zároveň je ve vazbě kvůli obvinění z diskreditace ruské armády.

Duhová koalice, sdružení lidskoprávních organizací, v Maďarsku bojuje za práva příslušníků skupiny LGBT+, která zahrnuje mimo jiné lesby, gaye, bisexuály, či transgenderové a nebinární osoby. Proti těmto lidem ostře vystupuje konzervativní vláda premiéra Viktora Orbána, jejíž přístup kritizuje mimo jiné Evropská unie.

Koalice ukrajinských organizací V 5 hodin ráno (Pjata ranku) se snaží najít, shromáždit a uchovat důkazy o ruských válečných zločinech a porušování lidských práv na Ukrajině. Do země letos v únoru vpadla ruská armáda, a spustila tak největší vojenský konflikt v Evropě od druhé světové války.

Letošní vítěz bude vyhlášen na zahajovací schůzi podzimního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE). Knihovna Václava Havla na jeho počest uspořádá mezinárodní konferenci, která je naplánována na 12. října v Pražské křižovatce.

  V Česku přibylo ve čtvrtek 8900 nákaz, v nemocnicích je 5800 lidí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com