Energetičtí ministři EU proberou nákupy energií nebo revizi trhu

K hlavním tématům dnešního jednání ministrů členských zemí EU zodpovědných za energetiku bude patřit fungování systému pro společné nákupy energií v unii. Zabývat se budou také návrhy na zastropování cen plynu, možnou revizí trhu nebo připraveností jednotlivých států na nadcházející zimu. Před začátkem dnešní schůze neformálního zasedání v Praze to řekl český minstr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Cílem je podle něj zajistit dostupnost energií v Evropě.

„Budeme pokračovat v diskusích k zajištění energií za dostupné ceny pro členské země Evropské unie,“ shrnul na začátku Síkela hlavní cíl jednání energetických ministrů zemí EU v Praze.

Ke klíčovým bodům zasedání zařadil například posouzení dosavadního vývoje prací Evropské komise k možnému zastropování cen plynu po celé EU. „Evropská komise byla požádána, aby přišla s návrhy, včetně posouzení výhod a nevýhod jednotlivých možností,“ vysvětlil český ministr.

Dalším tématem bude také platforma pro společné nákupy energií v EU, zejména pak plynu. „Věříme, že by měla být jedním z řešení vysokých cen a také otázek možného smluvního zastropování cen plynu,“ podotkl Síkela.

Ministři dnes chtějí pokračovat také v diskusích se zástupci energetické komunity v Evropě. Už v úterý se proto setkali s představiteli největších energetických firem v Evropě, dnes by se zasedání měli zúčastnit šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol nebo zástupci Evropské investiční banky. Ministři by s nimi měli podle Síkely probrat například funkčnost současného energetického trhu v Evropě nebo připravenost jednotlivých zemí na nadcházející zimu. Součástí programu naopak oproti předchozím plánům nebude využití vodíku.

Řešením vysokých cen energií a další pomocí Ukrajině ve válce s Ruskem se minulý týden na neformálním summitu v Praze zabývali premiéři a prezidenti zemí Evropské unie. Podle premiéra Petra Fialy má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny. Ministerský předseda též navrhoval uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy tak, aby se snížila jejich cena, která má na ceny tepla a elektřiny vliv.

  Škoda Auto v Kvasinách zastaví výrobu, chybí díly ze Slovinska

Podle Fialy je rovněž nutné hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat z jednotlivých státních rozpočtů. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová uvedla, že unijní exekutiva bude mít připravené detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií v následujících týdnech. Představí je členským státům před řádným unijním summitem v Bruselu, který se koná 20. a 21. října.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com