Mobilizace Rusko nezachrání

Částečná či úplná mobilizace Rusku z mnoha důvodů nepomůže. Jen ponoukne evropské země k tomu, aby se ještě více sjednotily, informuje o tom web FocusOn.cz.

Zatímco Ukrajinci statečně bojují za svou zemi, Rusko a jeho armáda ztrácí. Nedávný ústup v Charkovské oblasti ukazuje, že Rusko nemůže za současné situace dosáhnout svých vojenských cílů. Proto vláda zaujala nový přístup, prezident Putin vyzval k částečné mobilizaci a uvedl do provozu rezervní síly. Někteří ruští politici a nacionalisté dokonce vyzývají k totální mobilizaci. Mezitím v Moskvě rozhodli uspořádat referenda o připojení okupovaných oblastí k Rusku. Jakýkoli útok na tato území by v budoucnu mohl být považován za totální válku a potencionálně sloužit jako záminka k použití jaderných zbraní. Ať už částečná, nebo úplná mobilizace ale Rusku moc nepomohou, místo toho budou dále tlačit evropské státy k tomu, aby se sjednotily.

Dokonce i země, s nimiž má Rusko bližší vztahy, zaujímají různé postoje. Indický premiér Módí na nedávném setkání řekl prezidentovi Putinovi, aby se vydal cestou míru a válku zastavil. Indie má s Ruskem úzké vazby a Módího kritika je pro Putina významnou ranou. Středoasijské země také nevyjádřily o Putinovu agresi zájem. Kazachstán jasně prohlásil, že nevyšle své vojáky na Ukrajinu bojovat ani neuzná nezávislost Doněcka a Luhanska. Mobilizace uškodí i Putinově popularitě v Rusku. Čečenský prezident Kadyrov postup války kritizuje, což odráží opačné názory mezi ruskými elitami.

Ruská armáda nutně potřebovala po zániku Sovětského projít výraznou modernizací. Rozpad a hospodářská krize ozbrojené síly dramaticky oslabily. Neúspěch ve dvou čečenských válkách je toho zřetelným důkazem. Korupce je dalším důvodem, proč modernizace není na takové úrovni, jakou by Rusko potřebovalo.

S vyhlášením mobilizace moskevský akciový index dramaticky klesá. Sankce nemají očekávaný efekt, ale ruská ekonomika jejich dopad zatím plně pocítila. Zdroj příjmů Ruska má ovšem do stability daleko, jelikož ceny klesají a snižuje se vývoz a těžba. Výdaje na válku, která trvá více než 200 dní, se dále navyšují. Jen podle odhadu první týden války stál Rusko 7 miliard dolarů. Moskva věřila, že pouhou silou a bleskovým postupem si Ukrajinu podmaní, to se však nestalo. Další mobilizace může Rusko ve válečném úsilí krátkodobě posílit, ale nespasí jej to. Bezútěšná realita v politice, armádě a ekonomice způsobily, že mobilizace je vším jiným než záchranou.

  Rusko by nemělo být studováno, ale dobýváno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com