Putina mobilizovaní vojáci nenávidí. Vzbouřili se a volají po jeho svržení

Ruští branci, které povolali do armády po zářijové mobilizaci, se začínají bouřit. O vzporu proti Vladimiru Putinovi jich v jednom z vojenských táborů usilují desítky, jak ukázaly záběry uniklé na sociální sítě. Chtěli by Putina vyhnat z Kremlu, aby nemuseli válčit s Ukrajinou.

Přes 300 tisíc mužů muselo po Putinově mobilizaci nastoupit do služby. Oficiálně mělo jít pouze o rezervisty, jenomže podle svědků odvlekli v některých menších městech a vesnicích kohokoliv, kdo měl obě ruce a nohy. A těm, kteří se ve výcvikových táborech ocitli nedobrovolně, dochází trpělivost.

Jak informoval portál Daily Mail, v jednom z nich se vzbouřily desítky mladých vojáků. Když jeden z nich navrhl svržení generálů i samotného Putina, sklidil od ostatních jásot a potlesk. Jak vyplývá z jeho projevu zachyceného na mobilní telefon, vadí jim především nedůstojné podmínky v armádě, nedostatečné vybavení a to, že mají jít zbytečně umírat na Ukrajinu.

„Vyhrožovali nám, že pokud tam nepůjdeme, zavřou nás do vězení. Teď nemáme ani dostatek vysílaček. Jak budeme asi ve válečné zóně komunikovat? Dokonce jsem nedostali ani pořádné ponožky. Musíme si všechno kupovat sami,“ spílal vojenskému vedení.

Putinovi a ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi pak poslal jasný vzkaz: „Když vás přestanou poslouchat lidé jako my, komu asi tak budete poroučet? Kdo bude poslouchat ty vaše projevy? V našich očích už nejste zdrojem síly. Možná bychom se měli všichni spojit a dát najevo, že nestojíte za nic.“

Převrat v Moskvě je momentálně nepravděpodobný, ačkoliv sílí i nespokojenost obyčejných občanů, píše Washington Post. „Speciální vojenská operace“, jak kremelská propaganda nazývá válku na Ukrajině, měla trvat několik málo dní. Místo toho se konflikt vleče už osmým měsícem. Putinův jarní slib, že rozhodně nenařídí mobilizaci, se rovněž ukázal jako planý.

  Biden: Putin se už rozhodl pro invazi, cílem útoku bude i Kyjev

Ke svržení Putinova režimu by musel vzrůst odpor v nejvyšších patrech armády. Mladí branci na to nemají dostatečný vliv. Ruskému vedení ale nastavují zrcadlo, v němž se odráží pravda o jeho slabosti. „Za to, že jste nás odvedli, jste našim rodinám, našim dětem, rozdávali berany, ovce a nějaké potraviny. Co to má jako být?“ uzavřel voják volající po střídání stráží v Kremlu.

Zdroj: https://tn.nova.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com