Vrcholní slovenští politici ocenili přínos ČSR pro demokracii a rozvoj institucí

ct24.ceskatelevize.cz

První Československá republika (ČSR) byla úspěšným příběhem, řekla dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová u příležitosti 104. výročí vzniku někdejšího společného státu Čechů a Slováků. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera ČSR pomohla k rozmachu slovenského jazyka, kultury a vzdělávání. Vrcholní slovenští politici postupně položili věnce u památníku československé státnosti a k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

„Slovensko se stalo státotvorným národem. Na našem území vznikaly velmi důležité instituce jako Univerzita Komenského a Slovenské národní divadlo, ale i vícero moderních demokratických institutů jako volební právo žen. První Československá republika byla díky osobnostem jako Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik úspěšným příběhem, na jehož základech nyní stojíme,“ řekla novinářům Čaputová.

„“Zakladatelé dokázali vybudovat silný demokratický stát. Stát s ústavou, která garantovala široká práva a svobody všem občanů. Stát, který zavedl všeobecné volební právo i pro ženy a ve kterém došlo k rozmachu slovenského jazyka, kultury a vzdělávání. Právem si proto si připomínáme vznik Československa každoročně velmi rádi,“ uvedl premiér Heger. Dodal, že vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou bratrské, výjimečné a každým rokem silnější.

Spolu s Hegerem se slavnostního ceremoniálu u památníku československé státnosti a Masarykovy sochy zúčastnil český velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý. Řekl, že i nynější těžká doba upevňuje vztahy mezi Čechy a Slováky.

Šéf slovenské sněmovny Boris Kollár označil výročí založení ČSR za významný den. Podle něj pro Slováky má v této souvislosti patrně o trochu větší význam 30. říjen; v tento den v roce 1918 se slovenští představitelé Martinskou deklarací přihlásili ke vzniku samostatného československého státu.

Slovensko si výročí založení Československa od loňska připomíná státním svátkem. Na rozdíl od jiných slovenských svátků a na rozdíl od Česka je ovšem tento den na Slovensku běžným pracovním dnem.

  Prigožin vyhrožuje pochodem na Moskvu, chce setkání s Šojguem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com