Tržby ve službách stouply o 6,9 %, turistů bylo téměř jako před covidem

seznamzpravy.cz

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení tržeb zaznamenala všechna hlavní odvětví služeb kromě ubytování a stravování. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Nadále se velmi dařilo cestovním agenturám a kancelářím, kterým stouply tržby skoro na dvojnásobek.

Zvyšování tržeb ale bylo ve srovnání s prvním i druhým čtvrtletím tohoto roku méně výrazné. V prvním kvartálu rostly tržby služeb podle revidovaných údajů ČSÚ meziročně o 13,1 procenta a ve druhém o 12,1 procenta. „U činností zařazených do sekce ubytování, stravování a pohostinství došlo dokonce (ve třetím čtvrtletí) k meziročnímu poklesu o 5,9 procenta,“ sdělil vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ Tomáš Harák. Mohl za to hlavně propad tržeb ve stravování a pohostinství.

Počet turistů v ČR ve 3. čtvrtletí téměř dosáhl na předcovidová čísla

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc. Proti létu roku 2019, ve kterém cestovní ruch ještě neovlivňovala epidemie koronaviru, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení o tři procenta nižší. Na svém webu o tom dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování hostů se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí.

Podle statistiků se v létě v České republice ubytovalo meziročně více zahraničních turistů, zatímco těch českých ubylo.

„V porovnání s letní sezonou v předcovidovém roce 2019 byl letošní počet ubytovaných Čechů o 14 procent vyšší. Stále ale chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo o čtvrtinu méně než před třemi roky,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Pavel Vančura.

  ČBA: Objem hypoték v březnu klesl o polovinu na 30,3 miliardy Kč, sazby stouply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com