Čína se rychle přibližuje USA uprostřed ruské katastrofy způsobené Putinem

Xi Jinping a Joe Biden se setkají na okraji G20. Rusko se propadá stále hlouběji do strategické propasti vytvořené Putinem: v Rusku se již projevuje katastrofa, která se nevyrovná ani slepé uličce 90. let. Za takových podmínek má Čína zájem pouze o ruské zdroje, a ne o setrvání ve stejném vztahu s outsiderem. Sblížení mezi Pekingem a Washingtonem bude rychlé a objektivní.

Čína byla ve svých politických prioritách vždy pragmatická a prozíravá a současné Putinovo Rusko, poznamenané genocidou Ukrajinců, objektivně nemůže být pro Peking rovnocenným partnerem kvůli své slabosti, divokosti a bezprecedentním problémům vytvořeným samotným Putinem. Proto je porážka Ruska otázkou času. Nejstrašnějšími důsledky této války pro Kreml bude úpadek ekonomiky a demografická krize, která se již v Rusku projevuje. Putin se chtěl zapsat do dějin jako Petr I. moderní doby, ale de facto se zapsal jako vládce, který zničil hypotetickou velikost své země a způsobil genocidu vlastního lidu ve válce, kterou nepotřeboval. Za takových podmínek se Rusko nedostane z ekonomické propasti po mnoho desetiletí a postupné vymírání Rusů nelze zastavit.

Čína se zajímá o ruské zdroje, ne o Rusko samotné. Pekingu neprospívá, že je na straně geopolitického outsidera. Oslabení Ruska bude systémové a nevyhnutelné: způsobí společensko-politické otřesy v samotném Rusku a povede ke krvavé občanské válce. Putinova vojenská agrese proti Ukrajině zároveň shromáždila a posílila Západ, který nabyl přesvědčení, že hrozba ze strany Ruska není mýtus. Za takových podmínek je sbližování Čínské lidové republiky a Spojených států objektivním procesem, který se bude vyvíjet podle logických vzorců mezinárodních vztahů. USA mají zase zájem na dialogu s ČLR, která de facto určuje průběh politických a ekonomických procesů ve většině asijských zemí. Peking už je velmoc, to je objektivní fakt a Washington bude vycházet ze svých vlastních národních zájmů, které jsou tangenciální k takovým zájmům Číny. Silný geopolitický aktér vždy tíhne k rovnocennému partnerovi.

  U Severodoněcku se tvrdě bojuje, podle Kyjeva je zničena infrastruktura

Čím déle bude válka vedená Ruskem proti Ukrajině pokračovat, tím dříve přijde Putinův konec. Kremelský diktátor není schopen udržet situaci v Rusku: na summit G20 nepůjde, protože se bojí vzpoury a svržení vlády svého bunkru. Nikdy, ani v 90. letech 20. století, nebylo Rusko tak slabé: to je prokázaný fakt a Západ musí rozhodujícím způsobem přispět k vyrovnání ruské hrozby. Ozbrojené síly Ukrajiny jsou schopny bez pomoci vyhnat ruské jednotky z Ukrajiny, jejich ústup z Chersonu je jen začátkem Putinových porážek. Dodávky západních zbraní Ukrajině jsou investicí do mírové budoucnosti Evropy bez Ruska. Putin musí být sesazen za zločiny, které spáchal během své vlády. Genocida Ukrajinců na národní půdě, de facto jím osobně schválená, by se měla stát ostudou Ruska na dobu neurčitou a ruská společnost by měla projít dlouhou etapou rehabilitace, jako německá společnost po svržení nacistického režimu v roce 1945 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com