Na Hradě vznikla výstava věnovaná státním vyznamenáním

Na Pražském hradě byla dnes otevřena nová stálá výstava, která se věnuje historii i současnosti státních vyznamenání. Muzeum Řádu bílého lva si mohou zatím návštěvníci prohlédnout v rámci průvodcovských prohlídek organizovaných Kanceláří prezidenta republiky (KPR), od února se stane součástí jednoho z návštěvnických okruhů. K vidění bude také během dne otevřených dveří, který Pražský hrad chystá na 7. prosince. Novinářům to dnes řekli zástupci KPR.

Podle prezidenta Miloše Zemana s ideou vzniku muzea, které by se věnovalo nejvyššímu státnímu vyznamenání, tedy Řádu bílého lva, přišel již na počátku 20. let minulého století Jiří Guth-Jarkovský, který na Pražském hradě působil jako ceremoniář a navrhl statut řádu.

Podle mluvčího hradní kanceláře Víta Nováka se výstava zabývá historií Řádu bílého lva, ale i o dalšími státních vyznamenání. Je věnovaná i třeba držitelům státních vyznamenání nebo historii samotné hradní kanceláře a organizací, které jsou k ní přidruženy. V rámci muzea je tak k vidění i místnost, která se věnuje prvnímu československému prezidentu Tomáši Garrigueovi Masarykovi nebo část, ve které je nábytek z pracovny prvního českého prezidenta Václava Havla.

Představeny jsou třeba originální náčrty návrhu Řádu bílého lva, ukázky státních vyznamenání, vystavena je také první prezidentská standarta, která vlála na Pražském hradě v roce 2018. „Je tu i numizmatický kabinet, protože se na výstavě významně podílela Česká numizmatická společnost,“ řekl ČTK Novák.

Prezident Zeman poznamenal, že Řády bílého lva byly v minulosti udělovány za roztodivných okolností. Připomněl vyznamenání třeba vyznamenání pozdějšího italského diktátora Benita Mussoliniho, který řád obdržel ve 20. letech 20. století za propagaci husitství a myšlenky československé samostatnosti. Za komunistického režimu byl podle Zemana řád do jisté míry degradován. „Když se podíváme na spektrum vyznamenaných, je to spíše patologické muzeum než cokoli jiného,“ řekl.

  Ministr Bek bude jednat se zástupci školských asociací a školských odborů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com