Kreml počítá se ztrátami až 100.000 mobilizovaných, píše ruský web

Kreml počítá, že do léta ztratí v bojích na Ukrajině až třetinu z asi 300.000 mužů, které letos na podzim mobilizoval, uvedl ruský investigativní web Važnyje istorii. Ruské vedení se touto prognózou neznepokojuje – padlé a raněné mobilizované nahradí v mezičase vycvičenými vojáky základní služby, napsal také web. Odvolal se přitom na své dva nejmenované zdroje, z nichž jeden je blízký ruské tajné službě FSB a druhý generálnímu štábu ruské armády.

Rusko koncem září vyhlásilo částečnou mobilizaci s tím, že do zbraně má být povoláno asi 300.000 záložníků. Mnozí z mobilizovaných byli vysláni na frontu bez výcviku, připomněl investigativní server.

„Plán je asi takovýhle – zatím získat čas a stabilizovat frontu s pomocí mobilizovaných. A se vším začít znova na jaře,“ sdělil portálu jeden z jeho zdrojů. Ruské politické i armádní velení podle něj chápe, že takovýto plán povede k velkým ztrátám. „Během jara příštího roku mohou ztráty, tedy mrtví a ranění, podle jedné z prognóz dosahovat okolo 100.000. Ale nikoho to neznepokojuje. Zamění je branci,“ sdělil stejný zdroj.

Ruské ministerstvo obrany plánuje podle druhého zdroje serveru do jara vycvičit k bojům na Ukrajině 120.000 branců. Právě kvůli plánu vyslat je na Ukrajinu jako náhradu za padlé a raněné mobilizované ruský prezident Vladimir Putin stále nevydal nařízení o ukončení částečné mobilizace.

„Nynější úkol je upevnit frontovou linii. Kvůli nedostatku lidí jsme někdy neměli vojáky na druhé obranné linii. Na některých místech v ní byly mezery dlouhé až 20 kilometrů,“ sdělil tento zdroj.

Putin se také podle zjištění investigativního serveru nevzdává cíle dobýt Kyjev. Nehledě na řadu bolestivých dílčích proher na frontě i těžké ztráty ruské armády je odhodlán válčit několik let.

  Rusové zasáhli Pokrovsk na východě Ukrajiny, na místě jsou mrtví a ranění

Válka na Ukrajině trvá už devět měsíců. Podle jiného šetření webu Važnyje istorii přišlo Rusko od února ve válce na Ukrajině už o více než 90.000 vojáků. O podobném počtu hovořil začátkem tohoto měsíce také nejvýše postavený americký generál Mark Milley, podle něhož ve válce na Ukrajině zemřelo nebo bylo raněno více než 100.000 příslušníků ruské armády.

Moskva o svých ztrátách oficiálně informovala jen třikrát, naposledy na konci září v souvislosti s vyhlášením částečné mobilizace v Rusku tamní ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že na Ukrajině zahynulo 5937 ruských vojáků.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com