Teror jako metoda sebepotvrzení Kremlu. Další útok na mírové cíle.

Události odehrávající se na východních hranicích Evropy, zejména nelítostné útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu, s jejichž pomocí se Moskva snaží dosáhnout svých cílů na Ukrajině, dostávají důstojné hodnocení světového společenství.

Kreml se s hrůzou snaží dosáhnout toho, čeho nemohl dosáhnout na bojišti. To byl leitmotiv mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, které jménem prezidenta Volodymyra Zelenského svolal zástupce Ukrajiny Serhiy Kislitsa.

Důvod naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN je již znám – další ruský útok na kritickou infrastrukturu Ukrajiny, v jehož důsledku zůstala hlavní část země bez elektřiny a ruské rakety znovu zasáhly domy civilisté.

Zelenskyj v projevu k účastníkům setkání prostřednictvím video spojení řekl, že Ukrajinci čekají tvrdou reakci světa na další akt ruského teroru.

„Čekáme na reakci partnerů. Čekáme na reakci přátel – nejen pozorovatelů. Čekáme na reakci všech, kteří skutečně uznávají Chartu OSN,“ řekl ukrajinský prezident.

A následovala odpověď partnerů. Téměř všichni členové organizace odsoudili ruské údery proti ukrajinským civilistům a vyzvali Moskvu, aby zastavila teroristické útoky na civilní obyvatelstvo Ukrajiny.

„Rusko se snaží terorem a vraždami dosáhnout toho, čeho nemohlo dosáhnout na bojišti – úplného podrobení nebo zničení Ukrajiny,“ řekl britský zástupce James Karyuki s tím, že Ruská federace „musí dodržovat své závazky podle mezinárodního humanitárního práva. “

Zástupce Brazílie také hovořil o porušování mezinárodního práva ze strany Moskvy a poznamenal, že „útoky na energetickou a dopravní infrastrukturu jsou trestné“.

Ale kde je Rusko a kde je mezinárodní a ještě více humanitární právo.

Britský zástupce poznamenal, že „prvními rozhodujícími kroky pro Ruskou federaci jsou zastavení jednostranné agrese a obnovení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny v souladu s jejími závazky podle Charty Organizace spojených národů“.

Je důležité, že Spojené království potvrdilo poskytnutí nové dávky protivzdušné obrany a zvýšenou humanitární podporu Ukrajině s ohledem na blížící se zimu.

  Dvojitý výklad zásady „ pacta sunt servanda“ mezinárodního práva ruským velvyslancem v Rakousku

Připravenost nadále podporovat ukrajinský lid deklaroval i zástupce Francie. Mezinárodní konference pořádaná Paříží, plánovaná na 13. prosince, by měla přispět k vytvoření mechanismu pro koordinaci mezinárodní pomoci ukrajinskému lidu.

Nicola de Riviere odsoudil útoky na civilní cíle a zdůraznil, že pokaždé, když Ukrajina dosáhne vojenského vítězství, Rusové zasáhnou kritickou infrastrukturu.

Pevnou podporu Ukrajiny potvrdila i zástupkyně Norska Mona Juul. Poznamenala, že útoky Ruské federace neslouží vojenským účelům, ale mají za cíl terorizovat Ukrajince, což je znak válečných zločinů.

„Pachatelé se musí zodpovídat,“ uzavřel Nor.

Zástupce Albánie rovněž označil jednání Kremlu na Ukrajině za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti a zdůraznil, že tím Ruská federace potvrdila zákonnost a spravedlnost rezoluce Evropského parlamentu, která uznala Ruskou federaci za státního sponzora terorismu.

Albánský zástupce poznamenal, že příčina a kořen války spočívá výhradně v agresi Moskvy.

Dalším důležitým aspektem projevů v Radě bezpečnosti OSN byla otázka jaderné bezpečnosti.

Zástupce Spojených arabských emirátů tedy upozornil na nutnost ochrany civilistů a infrastruktury a vyjádřil obavy z nového ostřelování ZNPP.

Zástupce Indie odsoudil použití represivního násilí proti civilistům a ničení civilních zařízení na Ukrajině.

Samostatně si můžeme všimnout projevu diplomata z Číny. „V konfliktu a válce není vítěz a dialog a jednání jsou jedinou cestou vpřed,“ řekl Geng Shuang.

Zástupce ČLR vyjádřil názor, že mezinárodní společenství by se mělo zaměřit na pomoc Ukrajině obnovit její poškozenou energetickou infrastrukturu, poskytnout pomoc postiženému obyvatelstvu, uspokojit základní potřeby uprchlíků a pomoci lidem přečkat letošní zimu.

Vyzval všechny zainteresované strany, aby jednaly obezřetně, vynaložily maximální úsilí k zajištění bezpečnosti jaderných zařízení a vyhnuly se jaderným haváriím způsobeným člověkem.

Čína rovněž uvítala dohody, kterých strany dosáhly o rozšíření iniciativy pro obilí v Černém moři.

  Odpověď přišla. Evropská unie zavedla bezprecedentní opatření proti Rusům.

Zástupci Keni, Gabonu, Mexika, Irska, Spojených států, Rumunska a Moldavska rovněž vyzvali k ochraně mírumilovných Ukrajinců před agresivní Moskvou.

To, co se děje na Ukrajině, není jen samozřejmé – jsou to zvěrstva, flagrantní porušování nejen právních norem mezinárodních vztahů, ale především samotného konceptu osoby.

I když tam, kde zní slovo Rusko, nezbylo místo pro pojmy lidskosti. Dalším potvrzením toho byla slova představitele Ruské federace v OSN. Nebenzja tradičně obvinil Západ z války, kterou Moskva proti Ukrajincům rozpoutala.

Hodnotit takové chování teroristického státu, který jako takový uznává celý svět, nemá smysl. Tady, jak se říká – bez komentáře.

Mnohem důležitější je v současné situaci konsolidované postavení celého civilizovaného společenství, které by se mělo stát klíčem k vítězství ukrajinského lidu nad agresivním Kremlem, které se následně stane předpokladem pro mírovou budoucnost Evropy.

A Ukrajina bojuje a pokračuje ve vyhnání agresora ze své země.

Bomby explodují, rakety létají a ničí a ničí vše, co jim stojí v cestě. Všechno kromě odolnosti Ukrajinců, jejich odhodlání bránit své právo na svobodu.

Ukrajina stojí. Již 276 dní brání sebe a nezávislost celé Evropy.

Moskva se snaží zničit, zastrašit, přesvědčit, aby se vzdala. Ale dokud bude mít Ukrajina spolehlivou podporu Evropy a celého civilizovaného společenství, přežije. A to je zárukou svobodného budoucího světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com