Ministry financí EU čeká debata o zablokování peněz Maďarsku a o pomoci Ukrajině

novinky.cz

O možném zablokování fondů pro Maďarsko kvůli nedostatečnému fungování právního státu budou dnes jednat ministři financí zemí Evropské unie. Zároveň je čeká debata o finanční pomoci Ukrajině a globální firemní dani, jejichž schválení Budapešť během vyjednávání o unijních penězích blokuje. Podle diplomatů zatím není jisté, zda má některý z bodů šanci na schválení, nebo zda je české předsednictví EU v případě bezvýsledné debaty posune na další ministerské zasedání.

Evropská komise minulý týden navrhla zmrazit Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur (183 miliard korun) ze strukturálních fondů kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek. Maďarské reformy, jimiž chtěla Budapešť docílit odblokování peněz, nejsou podle unijní exekutivy dostatečné. Komise zároveň schválila maďarský plán obnovy, na jehož základě má Budapešť dostat 5,8 miliardy eur z mimořádného krizového fondu. Výplatu peněz však podmínila zavedením dalších reforem.

Ministři dnes budou mít na stole analýzu maďarských reforem připravenou komisí. Část zejména západoevropských zemí již dříve avizovala, že bude na názor Bruselu v rozhodování o maďarských fondech spoléhat. Od diplomatů z jiných států se však ozývá varování, že zablokování peněz utvrdí Budapešť v jejím vetu pomoci Ukrajině i celosvětové minimální daně pro firmy. Zatímco pro zmrazení fondů stačí hlasy 15 zemí ze 27, ke schválení společné půjčky na poskytnutí 18 miliard eur Kyjevu je potřeba jednomyslnost stejně jako u daně.

Pokud by se ani po ranní debatě šance na schválení všech bodů nejevila jako reálná, může český ministr financí Zbyněk Stanjura hlasování o nich z programu dnešní ministerské schůzky stáhnout. Krajní termín, do něhož musí státy EU o maďarských fondech rozhodnout, je 19. prosinec. Již nyní se v Bruselu hovoří o svolání mimořádného ministerského jednání před tímto datem.

  Koruna k euru mírně oslabila a vůči dolaru stagnovala, Burza ztrácela

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com