Při ostřelování Doněcku byl zraněn bývalý šéf Roskosmosu Rogozin

Při ostřelování ukrajinského Doněcku utrpěl v noci na dnešek zranění bývalý šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který je nyní bezpečnostním poradcem Kremlu. V zasaženém hotelu byl ve stejnou chvíli i proruský premiér Doněcké lidové republiky Vitalij Chocenko. Při útoku zemřel jeden člověk, uvedla ruská tisková agentura TASS. Ukrajinská pohraniční služba dnes dopoledne k incidentu ironicky sdělila, že Rogozina tímto způsobem „uvědomělí“ lidé upozornili, že ukrajinskou hranici překročil nezákonným způsobem.

„Bohužel byl zabit jeden z našich spolubojovníků, voják speciálních jednotek, několik jich bylo zraněno,“ řekl poslanec ruské Státní dumy Alexej Žuravljov. Rogozina podle něj zranila střepina na zádech. Podle médií Rogozin právě slavil své 59. narozeniny v hotelu na jižním okraji Doněcku. Zahraniční agentury posléze zveřejnily fotografie zakrvácené podlahy restaurace, kde se oslava konala.

Ruské provládní zdroje připisují útok ukrajinským ozbrojeným silám. Podle prohlášení Rogozinových spolupracovníků byl úder „zjevně záměrný“ a provedený dělostřeleckým systémem francouzské výroby Caesar.

Ukrajinská pohraniční služba podotkla, že Rogozin se v Doněcku nacházel nelegálně. „Pohraničníci nemohli příslušný protokol osobně doručit Rogozinovi, který porušil zákony, a tak mu ho v době oslavy narozenin předali uvědomělí kolegové,“ sdělila služba.

Podle neoficiálních informací je obětí útoku bodyguard premiéra okupační správy Doněcké oblasti Chocenka, uvedla stanice Rádio Svoboda. Zasažený hotelový areál leží podle ruskojazyčného serveru stanice BBC asi 20 kilometrů od frontové linie. Doněck od roku 2014 ovládají proruští separatisté.

  Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní reformy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com