Nápor ruské ofenzivy u Bachmutu se blíží vrcholu, míní američtí analytici

Nápor ruské ofenzivy u východoukrajinského města Bachmut se zřejmě blíží vrcholu, po němž začne postupně slábnout. Ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Usuzuje tak mimo jiné z toho, že vysoké ztráty přinutily ruské velení vysílat do útoků menší skupiny.

Ruské síly svádí boje o Bachmut s ukrajinskými obránci již řadu měsíců, přičemž si za tu dobu připsaly jen omezené územní zisky. Město samotné je stále pevně v rukou Ukrajinců. Neustálé útoky podle ukrajinských a západních představitelů způsobují ruské straně značné lidské i meteriální ztráty.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj v úterý uvedl, že Rusové v oblasti přestali operovat ve formě rot (30 až 150 vojáků) či praporů (600 až 800 vojáků) a místo toho nyní nasazují družstva o deseti až 15 vojácích. Podobné oslabení útočného potenciálu ruských jednotek pozoroval ISW v srpnu v Chersonské oblasti, z jejíž části na pravém břehu Dněpru se nakonec v listopadu ruská vojska po převzetí iniciativy Ukrajinci stáhla.

„Tempo postupu ruské armády v oblasti Bachmutu v poslední době zpomalilo v důsledku rostoucího nedostatku vojáků i munice,“ uvedli američtí analytici. „Používání skupin o velikosti družstva ruskou armádou je pravděpodobně důsledkem opotřebovávacích bojů a naznačuje degradaci větších vojenských formací,“ dodal institut s tím, že intenzita bojů se pravděpodobně do budoucna sníží, pokud Rusům nedorazí významné posily a zásoby dělostřeleckých granátů.

Ruské síly během úterka pokračovaly v ofenzivě v okolí Bachmutu. Obě strany hlásily prudké boje u Soledaru severně od Bachmutu i na jihu ve vesnici Opytne, kde se podle prokremelských blogerů Rusům podařilo vytlačit Ukrajince z blíže neupřesněného opevněného bodu.

ČTK

  Expert: příklad charkovského odporu ukazuje, proč ruská propaganda nefunguje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com