Rusko v odvetě za útok na Makijivku ostřelovalo nádraží v Družkivce

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že v odvetě za novoroční ukrajinský útok na Makijivku, při kterém zemřelo 89 jeho vojáků, podniklo vzdušné údery proti místu „s koncentrací vojenské techniky“ u nádraží v Družkivce. O život podle něho při tom přišlo až 200 členů ukrajinských ozbrojených sil. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Resort obrany v Moskvě také informoval, že v Družkivce v Doněcké oblasti armáda zničila čtyři americké raketomety HIMARS a více než 800 raket. Podle Kyryla Tymošenka, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Rusové v Družkivce zničili zimní stadion, který využíval hokejový klub Donbass. Při útoku také jeden člověk zemřel a další utrpěl zranění.

Moskva v úterý zvýšila počet obětí ukrajinského útoku na Makijivku ze 63 na devětaosmdesát. Útok podle ní umožnili vojáci sami, jelikož porušili zákaz používání mobilních telefonů, a tak na sebe upozornili. Okolnosti této události Rusko vyšetřuje.

V Makijivce ve škole, která sloužila jako kasárna, byli umístěni zmobilizovaní ruští vojáci. Jejich zásah rozhněval ruské nacionalisty a některé poslance, zpochybňují vojenskou strategii, jakou tam ruská armáda zaujala, píše agentura Reuters.

Ruské ministerstvo: V Makijivce zemřelo 89 vojáků, hlavně kvůli mobilům

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při novoročním ukrajinském útoku v Makijivce u východoukrajinského Doněcka zemřelo 89 vojáků, píše agentura Reuters. Doposud hovořilo o 63 obětech. Ukrajinský útok podle ministerstva umožnili vojáci sami, jelikož porušili zákaz používání mobilních telefonů.

„Již nyní je zřejmé, že hlavní příčinou toho, co se stalo, bylo zapnutí a masivní používání mobilních telefonů personálem v zóně dosahu nepřátelských zbraní. To bylo v rozporu s nařízením,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

V Makijivce byli umístěni zmobilizovaní ruští vojáci. Ukrajinský útok podniknutý raketomety HIMARS podle Kyjeva zničil nebo poškodil až deset kusů ruské vojenské techniky. Ukrajinská armáda dříve informovala, že při útoku bylo v noci na Nový rok zabito na 400 mobilizovaných ruských vojáků a dalších 300 bylo zraněno, tedy počet značně vyšší, než kolik nyní uvádí ruské ministerstvo.

  Rushdie je na dýchacím přístroji, možná ztratí oko, uvedl agent

Ruská armáda podle Kyjeva v první den nového roku přišla o celkem 720 vojáků, tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com