Fiala jednal s vedením VZ o Ukrajině či kyberobraně

Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS) jednali dnes s vedením Vojenského zpravodajství (VZ) o válce na Ukrajině, kybernetické obraně či dezinformacích. Fiala po zasedání ocenil práci zpravodajců pod vedením ředitele Jana Berouna, tajná služba se podle něj těší vysokému renomé a prestiži a odvádí dobrou práci. Podle Černochové má VZ velkou důvěru také v zahraničí. Loňský rok podle Berouna přepsal bezpečnostní mapu v Česku i jeho okolí, označil ho za hektický.

Fiala po loňské návštěvě Bezpečnostní informační služby (BIS) ocenil další příležitost jednat přímo v prostorách zpravodajské služby s jejím vedením. „Probírali jsme aktuální úkoly zpravodajců zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ řekl. Ruská invaze na Ukrajinu podle něj ukázala význam přesných a včasných informací tajných služeb i poznatků získaných díky jejich mezinárodní spolupráci.

VZ se podle Fialy situací na Ukrajině intenzivně zabývá a odvádí cennou práci pro bezpečnost ČR. „Bez kvalitních podkladů od zpravodajců by vláda nemohla přijmout řadu klíčových rozhodnutí,“ podotkl.

Beroun považuje vůbec první premiérskou návštěvu ve VZ za čest a závazek, aby zpravodajci do budoucna dál plnili kvalitně své úkoly.

Fiala ocenil, že VZ se jako důležitá součást obranného a bezpečnostního systému ČR přizpůsobuje trendům v moderních technologiích a vylepšuje své schopnosti. Dnešní debata se podle něj týkala i kybernetické bezpečnosti. „ČR musí být připravena detekovat a zastavovat útoky na systémy státu a kritickou infrastrukturu,“ zdůraznil. Dalším tématem jednání byly dezinformace.

Beroun podle Fialy od nástupu v říjnu 2014 vybudoval dobře fungující a profesionální tým a zintenzivnil spolupráci se spojenci. „VZ se těší vysokému renomé a prestiži a odvádí dobrou práci, řekl. Černochová řekla, že na adresu VZ slýchá chválu i v zahraničí. „To, že se těší tak velké důvěře, je něčím, co by se mělo v pozitivním slova smyslu promítnout i do obrazu zpravodajství u české veřejnosti,“ řekla.

  Vláda schválila návrh Zemanovi jmenovat sedm nových soudců

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com