Lidé podávají trestní oznámení na politiky kvůli covidu

Pět trestních oznámení na vládní politiky kvůli onemocnění covid-19 dorazilo za poslední měsíc na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ). Další dvě pak byla za stejné období adresovaná Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Žalobci zatím nerozhodli, zda je nechají prověřit policií.

„Od prvního října evidujeme pět trestních oznámení na čelné představitele státu v souvislosti s koronavirovou krizí. Tato podání v současné době vyhodnocujeme. Zda budou postoupena nižšímu státnímu zastupitelství k dalšímu postupu, se teprve rozhodne. Na vyřízení máme ze zákona dva měsíce,“ řekl Právu mluvčí NZS Petr Malý.

Podle něj současně eviduje NSZ další desítky podání, která byla učiněna v elektronické podobě, ale nesplňují formální náležitosti. „Například chybí uznávaný elektronický podpis nebo nebyla doručena systémem datových schránek, tudíž se v těchto případech nejedná o řádné podání,“ pokračoval Malý.

Obsah těchto podání je po­dle Malého zpravidla takový, že pouze odkazují na již zveřejněné články na internetu, popřípadě reagují na aktuální veřejná vystoupení představitelů vlády.

„Obvykle jsou v těchto případech odesilatelé vyzváni k ověření své identity. Většinou ale bez další odezvy,“ uzavřel Malý.

Ať prověří premiéra

Jedno z podaných trestních oznámení, se kterým se Právo seznámilo, směřuje proti premiéru Andreji Babišovi (ANO). Jeho autor, který je vystudovaným právníkem a pracuje jako státní zaměstnanec, žene k trestní odpovědnosti předsedu vlády za to, že z pozice své funkce v období od července do září zasahoval do kompetence ministerstva zdravotnictví a znemožnil tak včas přijmout opatření proti šíření koronavirové infekce.

„Na základě předpovědi epidemiologů a dalších podkladů chystalo v letních měsících ministerstvo zdravotnictví opatření, která měla mít za cíl zabránit masivnímu rozšíření covidu-19 v populaci po skončení letních prázdnin a dovolených. Na základě osobního zásahu a intervence premiéra byla tato opatření přijata se značným zpožděním až poté, co začalo docházet ke značnému šíření koronaviru mezi lidmi,“ stojí dále v trestním oznámení.

  Pekarová: Dostálová musí peníze vrátit. Schillerová s Havlíčkem: Věříme jí

Pisatel, který se stávající negativní situací cítí ohrožen na životě a zdraví, požaduje po státním zastupitelství prověřit, zda nedošlo ze strany premiéra Babiše ke spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti a maření úkolu úřední osoby.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com