Řešením konfliktu na Ukrajině je její vítězství, shodli se premiéři ČR a SR

Řešením konfliktu na Ukrajině, kterou loni v únoru vojensky napadlo Rusko, je podle premiérů Česka a Slovenska Petra Fialy a Eduarda Hegera vítězství Kyjeva. Vyplývá to z vyjádření předsedů vlád obou zemí v dnešní televizní diskusi veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

„Nevidím moc jiných řešení, než že Ukrajina v té spravedlivé obraně zvítězí. Považuji za povinnost západních zemí Ukrajinu plně podporovat, protože čelí převaze, brutální válce,“ řekl Fiala, který se zároveň vyslovil pro zachování nezávislosti a plné územní celistvosti Ukrajiny.

Podle Fialy Rusko v konfliktu nepočítalo se statečností Ukrajinců a jednotou Evropské unie. Předseda české vlády zároveň zmínil posílení NATO, a to v souvislosti s plánovaným vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

Také podle Hegera Ukrajina musí boj vyhrát. Řekl, že se nelze spoléhat na to, že Rusko nenapadne i další státy.

Fiala obhajoval sankce, které západní země zavedly proti Rusku po jeho invazi na Ukrajinu. Podle něj Západ slabě reagoval na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Energetická krize v Evropě podle něj ukázala, že země by neměly být závislé na východních diktaturách v žádné strategické záležitosti, jako například v oblasti dodávek ropy, zemního plynu či čipů.

ČTK

  Pavel varoval Ukrajince před uspěcháním protiofenzivy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com