Macronovy výroky o garancích Rusku jsou vytržené z kontextu, uvedla Paříž

ft.com/

Nedávné výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o bezpečnostních garancích Rusku byly vytržené z kontextu, uvedl dnes Elysejský palác podle agentury AFP. Macron minulý týden v rozhovoru se stanicí TF1 při cestě po Spojených státech uvedl, že je potřeba si promyslet, jaké garance je Západ ochoten poskytnout Rusku, až se vrátí k jednání o ukončení války na Ukrajině. Macronovy výroky kritizovalo několik ukrajinských a východoevropských politiků a osobností, píše agentura AFP.

Francouzský prezident „jen popisuje to, po čem volají samotní Ukrajinci“, uvedl Elysejský palác. „Sami Ukrajinci jsou samozřejmě první, kdo chce z této války odejít a in fine, na konci války dojde na vyjednávání,“ dodává Paříž.

Palác v prohlášení rovněž ujišťuje o velmi dobrých vztazích mezi Macronem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jejich dialog popisuje jako „excelentní“.

Macron v rozhovoru s TF1 uvedl, že „jedním ze základních bodů, kterými se musíme zabývat, je – jak (ruský prezident Vladimir) Putin vždy říkal – strach, že NATO přijde přímo k jeho dveřím, a také rozmístěním raket, které by mohly ohrozit Rusko“. „To bude jedním z témat při jednání o míru, takže se musíme připravit na to, co jsme ochotni udělat, jak ochráníme naše spojence a členské státy a jak poskytneme Rusku záruky, až se vrátí k jednacímu stolu,“ dodal.

Ve francouzské metropoli se v úterý uskuteční konference na podporu Ukrajiny. Jejím cílem je „stanovit potřeby Ukrajiny pro zajištění její ekonomické odolnosti během války a její obnovy ve střednědobém horizontu, jakož i podpořit mobilizaci francouzských hospodářských subjektů v těchto dvou zásadních otázkách“, uvedlo již dříve o konferenci francouzské ministerstvo hospodářství.

Také přípravy na tuto akci podle dnešního prohlášení Elysejského paláce probíhají bezchybně. „Obě strany jsou v každodenním kontaktu, někdy i vícekrát za den. Neexistují žádné potíže,“ uvádí Paříž.

  Slovenský premiér vzdal snahu o novou většinu, bude jednat o předčasných volbách

Macron čelí kritice i za své v minulosti poměrně časté telefonáty s Putinem, se kterým se osobně setkal v Moskvě krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Putin tehdy Macronovi řekl, že Rusko má vůči Západu tři základní bezpečnostní požadavky: žádné další rozšiřování NATO, žádné rozmisťování raket poblíž ruských hranic a zmenšení rozsahu vojenské infrastruktury NATO v Evropě na úroveň před rokem 1997. USA tehdy ruské požadavky označily za nepřijatelné. Česko spolu s Polskem a Maďarskem vstoupilo do Severoatlantické aliance až v roce 1999.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com