Skandál na Australian Open. Ukrajinská tenistka snesla provokace ruských fanoušků

Na zápas prvního kola Australian Open 2023 mezi ukrajinskou tenistkou Katerynou Baindl a Ruskou Kamillou Rakhimovou přišli lidé v tričkách s ruskými symboly a portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina. Během hry za ně muži vyvěsili ruskou vlajku.

Rusové a Bělorusové bez vlajek na Australian Open

Organizátoři Australian Open povolili na turnaji startovat Rusům i Bělorusům. Sportovci však musí splnit jednu podmínku – závodit jako neutrální sportovci, bez státních vlajek.

Provokace při zápase Kateryny Baindl

Kateryna Baindl z Ukrajiny se střetla s Ruskou Kamillou Rachimowa. Podle „Ukrainian Pravda“ provokace nezabránila Ukrajinci vyhrát zápas ve třech setech – 7:5, 6:7 (8:10), 6:1 – a dostat se do druhého kola Australian Open o poprvé.

Ukrajinský velvyslanec v Austrálii zasahl

Incident odsoudili další ukrajinští tenisté i ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošničenko, kteří vyzvali účastníky turnaje k respektování „podmínek neutrality“. Pořadatelé Australian Open věc nekomentovali.

— Důrazně odsuzuji veřejné vyvěšení ruské vlajky během dnešního zápasu ukrajinské tenistky Kateryny Baindl na Australian Open. Vyzývám organizátory, aby okamžitě prosadili politiku „neutrální vlajky“,“ napsal na Twitteru ukrajinský velvyslanec v Austrálii.

 

Kateryna Baindl: „Mojí prioritou bylo vyhrát zápas“

Sama Kateryna Baindl také přiznala, že ji na zápase překvapil výskyt lidí s ruskými symboly.

– Byla jsem velmi překvapena. Nevím, zda tito pánové byli Rusové nebo ne, protože jsem jejich rozhovory neslyšela. Nepřipadali mi jako ruští. Zdálo se, že pouze jeden z nich měl na sobě „ruskou“ košili a zbytek byli cizinci, uvedla tenistka.

„O Rusku jsem nic neslyšela. Ale samozřejmě chtěli něco předvést. Snažila jsem se je neposlouchat, ani nehledět z tohoto úhlu a prostě ignorovat tuto provokaci, nedostat se do konfliktu, protože mojí prioritou bylo vyhrát zápas – přiznala Kateryna Baindl. „Emoce samozřejmě nevycházejí jen ze zápasu, ale i ze situace samotné. Proto jsem dělala všechno pro to, abych zůstala v „kokonu“, nenapadla (provokace – pozn. red.) – přiznala.

  Ledecká vyhrála poslední super-G sezony v Saalbachu, závod mužů ovládli Švýcaři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com