Česká republika dostala od EU kompenzaci za zbraně dodané na Ukrajinu

ct24.ceskatelevize.cz

První platbu z Evropské unie ve výši 6,5 milionu eur obdrželo české ministerstvo obrany. Tato tranše je kompenzací za zbraně dodané Ukrajině. Informovala o tom tisková služba ministerstva obrany České republiky.

Tyto platby se provádějí prostřednictvím Evropského mírového fondu, který slouží k financování obranných a bezpečnostních priorit EU.

„Podpora Ukrajiny je naším strategickým zájmem a chceme v ní ve spolupráci s našimi spojenci pokračovat. Oceňuji, že EU neváhala a ihned po zahájení ruské agrese přilákala finanční prostředky Evropského mírového fondu na podporu svých členských zemí, které pomáhají Ukrajině,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Původně byl fond vytvořen k financování misí EU a také ke stabilizaci partnerských zemí mimo komunitu, ale nacházejících se v sousedství.

Je důležité poznamenat, že již 28. února 2022 Rada EU rozhodla, že prostředky by měly být použity na odškodnění těch členských států, které dodávají vojenskou techniku na Ukrajinu, a vyčlenila pro tento účel prvních 500 milionů eur.

Součástí tohoto podpůrného programu je i výcviková mise EU pro Ukrajinu, které se Česká republika aktivně účastní od prosince loňského roku, tedy je financována z Evropského mírového fondu.

Je důležité poznamenat, že český stát důsledně podporuje ukrajinský lid při obraně jeho práva na svobodu.

Praha pomáhá Kyjevu na všech frontách, poskytuje diplomatickou, technickou, vzdělávací, finanční a humanitární podporu.

A zatímco někteří „lídři“ EU zvažují otázku, zda dát Ukrajině to, co si žádá, Česká republika již nyní Ukrajincům dodává vše, co potřebují.

Mimochodem, Česká republika jako první předala Ukrajině tanky – byla to vozidla sovětského typu.

Poté, v takzvané „prstencové výměně“, Německo souhlasilo s nahrazením sovětských tanků menším počtem Leopardů 2A4.

Berlín by měl podle plánu dodávat dva tanky měsíčně a Slovensko a Česká republika již obdržely první jednotky techniky a v prosinci začal výcvik posádek.

  Ministerstvo zdravotnictví chce kvůli covidu opět zakázat návštěvy vězňů

Nyní Praha deklarovala připravenost převézt do Kyjeva německé leopardy, které jim poskytl Berlín.

Můžeme hovořit o cca 30 kusech techniky, které chce Praha spolu s Bratislavou převést na ukrajinskou stranu.

Je pravda, že v této otázce došlo k určité kontroverzi. Některá evropská média tak zveřejnila informaci, že „Česká republika neplánuje převést na Ukrajinu tanky Leopard 2, které dostane od Německa jako kompenzaci za sovětské tanky dříve převezené do Kyjeva“.

Na to okamžitě odpovědělo ministerstvo obrany ČR, které se snažilo situaci vysvětlit.

„Zahraniční média informují, že „Česká republika a Slovensko jsou zjevně připraveny opustit tanky Leopard 2 ve prospěch Ukrajiny.“ Tyto informace jsou nepravdivé. Nikdo nepožádal ani nenabídl Českou republiku o poskytnutí tanků, které podle dříve uzavřené smlouvy dostane od Německa jako kompenzaci za pomoc Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo obrany České republiky v prohlášení.

České ministerstvo obrany uvedlo, že na setkání Ramstein, kontaktní skupiny pro otázky obrany, se nic takového neprojednávalo.

„Předpoklad, že Česká republika dostane místo tanků Leopard americké tanky Abrams, je také nepravdivý,“ dodalo 21. ledna české ministerstvo obrany.

Vzhledem k tomu, že nyní německá strana souhlasila s dodávkou tanků z Německa na Ukrajinu (zároveň umožnila reexport jejich vozidel z jiných zemí pro ozbrojené síly Ukrajiny), musíte pochopit, že budou vyřešeny problémy s přesunem bojových vozidel do Kyjeva a ukrajinští obránci dostanou dodatečný argument proti rusko-fašistickým hordám.

Tanky jsou ostatně jedním z nejdůležitějších a nezbytných bodů obrany ukrajinského státu, což prezident Zelenskij neustále prohlašuje. Ukrajina bude chráněna – Evropa bude chráněna.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com