Orbán chce okamžité příměří na Ukrajině, i kdyby jednání o míru trvalo roky

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří a měla by začít jednání o míru, i kdyby ta mohla trvat měsíce i roky. Šéf vlády to podle agentury MTI řekl v neformálním rozhovoru s účastníky mediální konference. Orbán při této příležitosti varoval před nebezpečím eskalace války.

Kyjev, který většina západních států – na rozdíl od Maďarska – podporuje i vojenskou pomocí, myšlenku příměří a mírových jednání s Ruskem nyní odmítá, protože by to podle něj Moskvě jen poskytlo čas k přípravě dalšího útoku proti Ukrajině. Trvalý mír by ale podle Ukrajiny nenastal.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó podle čtvrteční zprávy MTI řekl novinářům v New Yorku, že Maďaři chtějí zůstat mimo válku na Ukrajině. Zareagoval tím na pasáž z úterního projevu šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové v Parlamentním shromáždění Rady Evropy o tom, že „ruská agresivní válka je nejen válkou proti Ukrajině, ale i válkou proti společnému mírovému uspořádání v Evropě“.

„Maďarsko s nikým neválčí,“ řekl maďarský ministr. „My nejsme s nikým ve válce a nechceme být s nikým ve válce. Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost Maďarska a maďarského lidu,“ dodal.

Szijjártó připomněl, že maďarští voliči v loňských volbách, které opět vyhrála Orbánova strana Fidesz, dali jasně najevo, že chtějí zůstat stranou války a to motivuje vládu při rozhodování a také v úsilí dosáhnout příměří a mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem.

Na otázku ohledně korupce na Ukrajině ministr odvětil, že klíčovým principem maďarské zahraniční politiky je „nevměšovat se do záležitostí jiných zemí“. Maďarsko podporuje územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a bude také pokračovat v „největší humanitární operaci všech dob“, dokud to Ukrajina a Ukrajinci budou potřebovat, přislíbil.

Dvoudenní mediální konferenci v Budapešti pořádá vysoká škola, Mathias Corvinus Collegium (MCC), v jejímž čele stojí šéf premiérova politického kabinetu Balázs Orbán; i přes shodné příjmení nejsou oba politici podle dostupných údajů příbuzní. Kritici pokládají za úkol MCC vychovávat budoucí elity nakloněné Orbánově straně Fidesz.

  Rusko za dnešní útoky utratilo stamiliony dolarů, odhadl Forbes

Premiér přijal účastníky konference ve svém úřadu a debatoval s nimi. Na otázku ohledně krize vůdcovství v Evropské unii řekl, že evropští vůdci mají potíž uvědomit si a vyjádřit zájmy „sedmadvacítky“.

Zdroj: Echo24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com