Vůdce českých populistů proti Ukrajině

Šéf opozičního českého populistického hnutí SPD Tomio Okamura kritizoval Ukrajinu.

Přesněji řečeno, Okamura kritizoval bývalého velvyslance v ČR Jevgenije Perebyinose, který je nyní zástupcem šéfa ukrajinského ministerstva zahraničí.

Ukrajinská reprezentace se podle českého opozičníka chová arogantně a podle něj zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Ten samý exvelvyslanec Okamura naléhal, „aby přestal být hrubý.“

Důvodem takových útoků Okamury bylo prohlášení Perebionose, které v úterý zveřejnil na Twitteru.

Ukrajinský diplomat ve svém příspěvku hovořil o ukrajinskofobii, která je podle něj známkou kolaborace.

Je pozoruhodné, že Perebiynis ve svém statusu nikoho nejmenoval a neřekl nic nad rámec toho.

Ovšem to, že jeho slova přišla po úterním sedmihodinovém Okamurově projevu ve Sněmovně reprezentantů, v němž mimo jiné obvinil čečenskou vládu z „ukrajinizace české společnosti“.

Okamura ve Sněmovně reprezentantů kritizoval českou vládu za pomoc Ukrajině, která trpí ruskou vojenskou agresí.

Obvinil českou vládu, že na první místo klade Ukrajinu.

„Máme dost, dost lidí, vaši Ukrajinu pořád. Dosud jen Ukrajinci, Ukrajinci,“ řekl ve svém sedmihodinovém projevu.

„Ukrajina je pro vládu Fialy prioritou a české občany jste hodili přes palubu. Pro nás, SPD, je český občan prioritou,“ uvedl v další části svého vystoupení.

Opoziční lídr se zastavil i u postavy ukrajinského exvelvyslance.

„Narazil na mě (Perebiynis), když jsem kritizoval ukrajinizaci České republiky. A za svým názorem si stojím,“ řekl Okamura.

„Ať se přestanou vměšovat do našich záležitostí a zaměří se na svou korupci,“ řekl český opoziční lídr.

Kromě otázek korupce na Ukrajině Okamura připomněl, že Perebiynis hájil Banderu.

Historie tohoto čísla je následující: Perebijnis v roce 2018 zaslal České televizi dopis, ve kterém protestoval proti odvysílání polského filmu Volyň v režii Wojciecha Smarzowského zachycujícího polský pohled na volyňský zločin.

  Mobilizace je válka. Je na to Evropa připravena?

Právě tato skutečnost dala Okamurovi důvod k obvinění ukrajinského diplomata.

Okamura zároveň ujistil, že nemá nic proti Ukrajincům, ale proti těm, kteří brání banderovce a jejich tehdejšího vůdce Stepana Banderu.

Perebijnis byl velvyslancem v Praze od roku 2017 do loňského roku. Po návratu do Kyjeva odešel diplomat pracovat na ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Co se týče Okamury, jeho počínání není nic nečekaného. Ten jako zástupce opozičního tábora nabízí Čechům „jednoduchá řešení“ existujících problémů.

Navíc jednoduchost navrhovaných řešení je prostě neuvěřitelná, nebo spíše infantilní.

S ohledem na směr informačního útoku Okamury – nelze takové útoky jinak pojmenovat – se v nich kremelské poznámky snadno chytí.

Narativy, které Moskva implantuje (nebo se o to spíše snaží) do myslí Evropanů, jsou primitivní a navržené tak, aby nahradily zjevnou pravdu.

A pro Kreml je velmi důležité, že taková prohlášení pronášejí sami představitelé politiků v evropských státech a v případě České republiky je to právě Okamura.

Opakovaně byl zaznamenán v sympatiích k Moskvě, na základě čehož lze usoudit, že takové kroky nejsou náhodné, ale jsou systematické.

A dnes, kdy Ukrajinci bojují za svobodu, jsou výroky typu Okamurova slova cynické a nezodpovědné.

Ukrajinci, kteří se chrání před moskevským zločinným režimem, chrání Evropu před pronikáním „ruského světa“ – každý viděl, co to je v Buchu, Izjumu, Mariupolu a dalších městech Ukrajiny.

Proto jsou slova ukrajinských diplomatů někdy drsná. Pochopit to je jedna věc – vždyť na Ukrajině je válka.

A postojem českých politiků je absolutní solidarita s Ukrajinci. Ale zjevně mezi nimi existují výjimky.

Pravda, Okamurovi lze doporučit, aby si přečetl historii, zejména tu část, která vypráví, co se stalo politikům civilizované Evropy, kteří s radostí přijali myšlenky nacismu ve 30. a 40. letech minulého století.

  Cena svobody. Moskva ničí Ukrajinu.

Byli mezi nimi i ti, kteří usilovali o spolupráci s budovateli nové Říše.

Okamura ve spolupráci s Moskvou riskuje, že se stane vyjednávacím nástrojem v kremelských hrách a zopakuje zkušenosti kolegů kolaborantů z minulosti.

Ukrajina v této době bojuje nejen na bojišti, ale snaží se probudit celý svět, aby odradila agresora.

Náměstek ministra zahraničních věcí Ukrajiny, tentýž Jevgenij Perebinos, tedy řekl, že „Maďarsko podporuje zničení ukrajinského národa“.

Ukrajinský diplomat to řekl v rozhovoru pro slovenský portál SME, kde kritizoval politiku současné maďarské vlády ohledně rusko-ukrajinské války.

Perebijnos zejména uvedl, že Budapešť blokuje sankce proti Rusku a brání jednání komise Ukrajina-NATO.

A pokud postoj maďarské vlády sotva někoho překvapuje (Orban otevřeně pracuje pro Moskvu, aniž by se to snažil skrývat), pak jsou pro české politiky takové přístupy nesmysl.

Češi si velmi dobře pamatují zradu svých partnerů („Mnichovský pakt“ – 1938) a také vědí, co je to „pomocná ruka z Moskvy“ („Pražské jaro“ – 1968).

Proto jako nikdo jiný chápou, co dnes Ukrajina a Ukrajinci prožívají. A vědí, že jediný způsob, jak zajistit stabilitu a mír v Evropě, je pomoci Ukrajincům porazit moskevského agresora.

Koneckonců, je tak důležité pochopit, že jsou to vaše dnešní rozhodnutí, která určují zítřek – váš i celou Evropu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com