Křivá zrcadla kremelské propagandy. Český politik vzpomíná na „občanskou válku“.

V české politice se rozhořela zajímavá diskuse. Inicioval ji Jiří Kobza z pravicově populistické strany Svoboda a přímá demokracie, který označil ruskou invazi na Ukrajinu za „občanskou válku“.

„Na Ukrajině v tuto chvíli probíhá občanská válka,“ řekl český politik v diskusním pořadu Prima News na CNN.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na poslancovo prohlášení okamžitě reagoval a připomněl, že Rusko původně vedlo proti Ukrajině „imperiální agresi“.

„Občanská válka stále probíhá, bez ohledu na to, jestli tam Rusové jsou, nebo nejsou. A navíc je tu ještě jedna válka, a to rusko-ukrajinská. Ale občanská válka je nejhorší forma války, která může existovat,“ trval Kobze nadále na svém pohledu na situaci.

Šéf české diplomacie k těmto výrokům svého krajana poznamenal, že Ukrajina měla zpočátku jen „ruskou imperiální agresi“.

„Vytvořili falešné státy. Vy naletíte ruským narativům – a to je smutné,“ uzavřel Lipovský.

Kromě toho poznamenal, že proces vstupu Ukrajiny do Evropské unie by mohl začít již letos, pokud se podaří přesvědčit všechny země EU o potřebě takového kroku.

Není překvapením, že Kobza potřebu takového vývoje odmítá a říká, že podle názoru jeho strany „by se Ukrajina neměla stát členem Evropské unie.

Přitom oficiální postoj České republiky k válce na Ukrajině je jednoznačný – Praha podporuje Kyjev od prvních dnů ruské invaze, a jak vedení země opakovaně prohlásilo, bude tak činit i v budoucnu.

Takovou vizi má česká vláda v čele s premiérem i nedávno zvolený prezident Petr Pavel.

Jednání českého vedení může sloužit jako dobrý příklad pro ostatní evropské představitele, jak skutečně pomoci těm, kteří se brání agresi Moskvy, a tím ochránit celý kontinent.

Zbraně, finanční pomoc, humanitární pomoc, včetně přijetí tisíců Ukrajinců, kteří uprchli před válkou, poskytnutí bydlení, finanční pomoci a možnosti studovat a pracovat, to je to, co Ukrajinci od prvních dnů války tolik potřebovali.

  Středula: Koronavirus změnil ekonomiku, už nebude jako dřív

Zároveň však, jak je vidět, Moskva také nezahálí a snaží se situaci v ČR vyhodit do povětří zevnitř.

A na pomoc Kremlu v této věci přicházejí političtí maringotkové, jejichž výrazným představitelem je strana Svoboda a přímá demokracie.

Tato politická síla se sice snaží předstírat, že hájí zájmy českých občanů, ve skutečnosti však hraje svou stranu podle prokremelského scénáře. A dokonce i hesla a argumenty, znějící z úst představitelů SPD, jsou naprosto v souladu s moskevským narativem.

I když se není čemu divit – Kreml vždy používal špinavé metody k dosažení svých cílů.

Skutečnost, že promoskevský narativ prosazuje představitel pravicově populistické strany, umožňuje Kremlu hlasitě prohlašovat, že to, co zaznívá, je názor vlastenců z evropské rodiny.

Poté, co Kreml po léta živil takové „vlastence“, pro něž jsou hlavním kritériem jejich práce peníze, chce již získat své bonusy v podobě destabilizace situace v evropských zemích.

A nyní je na obyčejných občanech České republiky a dalších zemí EU, aby se rozhodli, nakolik jsou ochotni vstřebávat všechny podobné dezinformační nesmysly.

Pro populisty je to vždy snadné, nabízejí řešení složitých problémů jednoduchými metodami. Ve skutečnosti ale nemají žádný cíl je řešit – cílem těchto okrajových postaviček je vnést do Evropy chaos.

Otázka přesných definic není jen o slovech. Správně je definovat znamená správně je chápat. A není náhodou, že Kobza a jemu podobní zdůrazňují „civilní“ kořeny války na Ukrajině – Moskva o tom potřebuje přesvědčit evropskou společnost.

Kreml se snaží oslovit všechny v EU a snaží se rozbít jednotu Západu v podpoře Ukrajiny. Ukrajina – která nyní brání nejen sebe, ale celou Evropu před „ruským světem“, který se do ní dere.

Moskva chce civilizovaným občanům vtlouct do hlavy, že příčinou situace v Evropě je to, že vlády EU pomáhají Ukrajině.

  Česká republika a Slovensko zachrání svět před hladem.

„Přestaňte poskytovat pomoc a vše se stabilizuje,“ to je poselství Kremlu, které přenášejí někteří evropští politici, někdy zastupující celé strany ve státech EU.

Ve skutečnosti jsou to kapesní sluhové Moskvy, kteří bezostyšně přijímají finanční prostředky z Kremlu a jsou připraveni dopustit se jakékoli podlosti (nebo dokonce zločinu), aby realizovali plány svých pánů.

To vše samozřejmě zakrývají populistickou rétorikou o péči a touhách vlastního lidu.

Do popředí se proto nyní dostává role každého občana EU, každého obyvatele svobodné Evropy.

Pamatujte – právě vy, kteří nyní čtete tyto řádky, můžete udělat krok tím či oním směrem. Zda to bude ten správný, záleží jen na vás.

Stát se článkem v řetězu zločinů nebo cihlou ve stavbě zářné a bezpečné budoucnosti je vaše volba. Koneckonců občané České republiky vědí lépe než kdokoli jiný, co je svoboda a jaká je její cena.

„Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, svéprávných a soběstačných občanů“ – tato slova Václava Havla jsou dnes aktuálnější než kdykoli předtím.

Podívejte se, pochopte a rozhodněte se – je to vaše volba. Závisí na ní váš zítřek jako jednotlivce i občana, stejně jako budoucnost vaší země, celého kontinentu, ba i světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com