Protiofenziva začne v dubnu nebo v květnu, řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Podle vyjádření Oleksije Reznikova, ministra obrany Ukrajiny, plánuje Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny zahájit protiofenzívu na jaře, zřejmě v dubnu nebo v květnu. Řekl to v rozhovoru pro estonskou vysílací společnost ERR.

„Na jaře je naše země velmi mokrá. Lze použít pouze pásová vozidla. Myslím, že tanky Leopard uvidíme v dubnu až květnu,“ naznačil ministr, kdy pravděpodobně vypukne ofenziva proti ruským okupantům.

Nejvhodnější datum pro tuto akci vybere podle mnoha kritérií, mezi nimiž nechybí ani příznivé počasí, generální štáb, ale již teď Reznikov prozradil, že protiofenziva je plánována v několika směrech.

„Jsem si jistý, že budeme pokračovat v osvobozování dočasně okupovaných území, jako se to stalo v Kyjevě, Černihivu, Sumy, Charkově, Chersonu,“ řekl ministr s tím, že svět „uvidí velmi pozitivní změny pro Ukrajinu.“

Na otázku moderátorky, proč Rusko používá denně 20 000 granátů a Ukrajona jen asi 4–7 tisíc, odpověděl Oleksij Reznikov jasně. „Je to ze dvou důvodů. Za prvé Rusové mají ve skladech více munice. My musíme myslet na vhodné použití naší munice. Za druhé, používáme také standardní kanóny NATO, jako je ráže 15, které jsou přesnější. I proto používáme dva projektily místo deseti. Toto není válka mezi malou sovětskou armádou a větší sovětskou armádou. Jsou to dvě různé armády. Jsme kreativnější s modernějším vybavením a myšlením. Proto se snažíme používat méně střeliva“.

Ukrajinská armáda má již k dispozici 18 tanků Leopard 2, které dorazily z Německa a další stroje z Polska. Americká strana slíbila dodat tanky Abrams a Velká Británie dodala tanky Challenger. Ofenzivu tak povedou moderní západní stroje.

Zdroj: Forum24

  Dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com