Ministr Jurečka se chystá představit novou strategii rodinné politiky

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes chystá představit novou strategii rodinné politiky s opatřeními do roku 2030. Dokument má aktualizovat předchozí plány, které schválily v minulých dvou volebních obdobích tehdejší vlády. Slibovaly například dotace na výstavbu bytů pro rodiny, zvýšení rodičovské a mateřské, náhradní výživné od státu za neplatiče, dětské skupiny či sdílená pracovní místa.

Rodinnou politiku tvoří úlevy na dani, dávky a služby. Výdaje na ni má Česko v EU podle dřívějších zjištění Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd nadprůměrné. Podpora míří ale spíš do daní, nabídka školek a částečných úvazků patří k nejnižším. Dávky se soustřeďují hlavně na rodiny s nejmenšími dětmi bez ohledu na příjem domácnosti, jen menší část peněz míří k chudým. K nejvyšším patří ve srovnání s jinými státy míra přerozdělování odvodů a daní od svobodných bezdětných k sezdaným párům s dětmi, kde vydělává jeden z rodičů.

Rodinná politika má přispět k tomu, aby lidé měli více dětí. Takzvaná plodnost – tedy počet dětí, které žena přivede za život na svět – v minulých letech rostla. Nejvyšší byla předloni, kdy se tento ukazatel dostal na 1,83. Loni byl podle předběžných údajů na hodnotě 1,66. Česko je tak v EU podle statistik nadprůměrné. Počet narozených dětí se přesto v příštích letech ale výrazně zvýšit nemůže. Do věku rodičů totiž přicházejí slabé ročníky z 90. let.

Česko mělo koncepce rodinné politiky už v minulosti. Poslední takový plán schválila krátce před volbami v roce 2017 Sobotkova vláda ČSSD, ANO a lidovců. Dokument obsahoval 39 opatření za miliardy korun. Mezi nimi byly manželské půjčky, porodné na každé dítě, startovací byty pro rodiny, zvýšení dětských přídavků či úprava mateřské a rodičovské. O dva roky později Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů chtěla dokument aktualizovat. Ministerstvo práce tehdy víc než polovinu bodů navrhovalo vyškrtnout, a naopak doplnit záměry z vládního prohlášení, stát to mělo navíc 14 miliard. Ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové z ANO to tehdy kvůli vysokým výdajům odmítlo.

  Po svátcích zaplaví Česko omikron. Řeší se jen, jak rychle

Fialova vláda ve svém programovém prohlášení slibuje třeba zavedení daňových prázdnin pro rodiny s rodičovskou či třemi a více dětmi, možnost odečíst si z daní platby za pečovatelské služby, podporu kratších úvazků, rozšíření dětských skupin, dostatek kroužků, rodičovský příspěvek i pro prarodiče či valorizace některých dávek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com