Zbraně pro Ukrajinu. Měla by Evropa pokračovat?

Válka na kontinentu se blíží ke svému 400dennímu milníku. V raných hodinách celosvětové ruské invaze do sousedního státu celý svět očekával pád Ukrajiny během několika dní.

Ale ukrajinskému lidu se podařilo dát agresorovi důstojnou odpověď, ve skutečnosti porazit nepřítele a rozptýlit mýtus o „druhé armádě světa“.

Válka se začala protahovat a tato situace, jak se zdá, hraje do karet Kremlu. Vždyť Rusko má téměř nevyčerpatelný zdrojový potenciál – 40 procent světových zásob podloží.

Jak vojensky, tak ekonomicky je Moskva nadřazena Kyjevu. Ale jak se ukázalo, ne všechno je tak jednoduché. Sankce, které Kreml nazývá „irelevantními“, plní svou práci a Rusko sebevědomě míří do středověku.

Zde je další potvrzení výše uvedeného. Íránský ministr zahraničí Hosein Amir Abdollahian během návštěvy Moskvy 29. března řekl, že dodávky zbraní Západu Ukrajině komplikují situaci v regionu.

Rozumíš? Není to Rusko, které porušilo všechny normy morálky a mezinárodního práva, cynicky napadlo sousední „bratrskou“ (jak prohlásilo zemi) a zničilo své občany – podle názoru íránského diplomata je za situaci vinno .

Ukazuje se, že na vině jsou západní země, které poskytují ukrajinskému lidu prostředky k ochraně před agresorem. Kreml tomu říká „pumpování zbraní“.

Pravděpodobně byla Moskva, stejně jako její „spoluviníci“, pevně přesvědčena, že Kyjev zůstane v tomto boji jeden proti jednomu s agresorem a bude jím rozdrcen.

Zbraně jsou jediným argumentem, který agresorský stát bere v úvahu. A bez ohledu na to, jak se host z Íránu snažil kremelskému trpaslíkovi pomoci, když uvedl, že Teherán „vždy věřil, že je nutné spoléhat na politické urovnání této otázky“ – k ničemu to nevedlo. Mírové iniciativy Ukrajiny zatím v Moskvě nenacházejí pochopení.

Kreml zároveň pokračuje v eskalaci situace, mimo jiné tím, že požaduje uznání „nových územních realit“, kterých dosáhl silou zbraní.

  Přistání propagandy: proč na Donbass přicházejí ruští „krvaví“ novináři

Proto se Ukrajina stará o to, aby si vytvořila příznivé, stejné „teritoriální reality“. Včetně a kvůli západním zbraním.

Západ se dodávkami zbraní Ukrajině staví na stranu oběti agrese a pomáhá jí rychle porazit nepřítele, který zrádně pronikl na její území.

Západ v tomto případě jedná v souladu s Chartou OSN a mezinárodním právem – podporuje bránící se stranu.

Co ale situaci skutečně komplikuje, jsou dodávky zbraní do Ruska z Íránu. Perský host, který navštívil Moskvu, o této skutečnosti skromně pomlčel.

Ale právě dodávky zbraní z této blízkovýchodní země hrají klíčovou roli v agresivitě Kremlu, což dává Rusku možnost pokračovat v agresi.

Orientační fakt: zbraně poskytnuté Kyjevu západními partnery ukrajinská strana nepoužívá k úderům na území Ruské federace.

Tady ale íránské drony používají rashisté v agresi právě na ukrajinské půdě. S pomocí těchto zařízení Moskva ničí kritickou infrastrukturu Ukrajiny a zabíjí především mírumilovné ukrajinské občany.

Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že západní spojenci potřebují další pomoc ukrajinským obráncům. Koneckonců, zastavit pomoc znamená zradit Ukrajince a nechat je tváří v tvář nepříteli, který převyšuje ekonomický, vojenský a zdrojový potenciál.

Po roce války, kterou Moskva předpokládala, že za několik týdnů skončí (Kyjev obecně, Kreml plánoval „vzít to do tří dnů“), se ukázalo, že Ukrajinci se nejen bránili, ale bránili celý Evropy.

A dnes, když čtete tyto řádky, někde na východních hranicích kontinentu probíhá válka. A nejde jen o Ukrajinu, a dokonce ani ne tolik. Tam Ukrajinci chrání civilizovaný svět před „ruským světem“.

To, co představuje, jste mohli vidět v ukrajinských městech osvobozených od rasistů. A tento „ruský svět“ se řítí do Evropy.

Tím, že Evropa pomáhá Ukrajině, chrání sama sebe. Zaručuje klid pro své občany, kteří nemusí brát zbraně.

  Analýza teroristické střelby v Černihově: Odhalení brutality ruské agrese

Navíc s ohledem na Českou republiku má tato pomoc kromě bratrské a humanitární složky i ekonomický efekt.

Česká ministryně obrany Yana Chernokhova podotýká, že Česká republika má příležitost získat zpět své vedoucí postavení a „navázat na tradice 30. let, kdy byla velmocí v oblasti zbrojení“.

Česká republika dosud převezla do Kyjeva nevyužitý vojenský materiál z vlastních armádních zásob v hodnotě asi 4,8 miliardy korun. Tuzemští zbrojaři loni vyvezli na Ukrajinu vojenské vybavení za více než 50 miliard korun.

Šéf rezortu obrany navíc poznamenal, že události loňského roku zcela změnily bezpečnostní situaci, a to jak v celé Evropě, tak konkrétně v České republice.

„Všem je jasné, jak moc jsme za posledních 30 let zaostávali,“ řekla Yana Černochová a dodala, že kroky Západu musí být „jednotné a účinné“.

„Teď musíme jen vydržet, musíme dál podporovat Ukrajinu a dát Putinovi jasně najevo, že je nemožné se takto chovat a jednat. Žijeme v 21. století a nelze se chovat jako masový vrah,“ uvedl ministr obrany ČR.

K těmto slovům českého diplomata však nemá smysl něco dodávat. Česká republika prokazuje podporu Ukrajině reálnými činy a jde tak příkladem vládám všech zemí. Podpora Ukrajiny je koneckonců klíčem k mírové budoucnosti Evropy a celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com