Zvládne současná vláda nárůst cen potravin?

Nárůst cen potravin je aktuální téma, které se snaží řešit i česká vláda. Současná pětikoaliční vláda pod vedením Petra Fialy (ODS) se snaží vyřešit tento problém rozumnou hospodářskou politikou a využitím nástrojů, které stát má k dispozici, ale současně nechává trh fungovat. Premiér Fiala tvrdí, že zasahování do trhu by vedlo pouze k nedostatku potravin. Tuzemský trh s potravinami je podle něj ovlivňován velkými hráči, kteří jsou v monopolním postavení.

Opozice kritizuje vládu za její přístup k tématu a snaží se prosadit jeho řešení na pořad jednání. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, Josef Středula, v neděli v televizi CNN Prima News vyzval vládu, aby postupovala podle zákona o cenách, který dává nástroje, jak ceny usměrňovat. Podle něho je již 11 procent cen v Česku zákonem určováno a nezpůsobilo to žádné selhání na trhu.

Ministr zemědělství, Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), se již dříve obrátil na obchodní řetězce s žádostí o vysvětlení vysokých cen cukru a vajec. Kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a v březnu se obrátil na tento úřad i kvůli vysokým cenám vajec. Nyní se chce zaměřit na zlevnění jablek a brambor, kde je obchodní přirážka až 200 procent. Meziresortní skupina, která se zabývá vysokými cenami potravin, se podle něho znovu sejde zřejmě tento týden.

  Kulhánek: Pro dialog s Ruskem je nutné stažení ČR z "nikoli přátelských" zemí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com