Tenistky porazily v Poháru B.J. Kingové Ukrajinu, rozhodla Vondroušová

České tenistky porazily v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové Ukrajinu 3:1 na zápasy a postoupily do finálové fáze. Rozhodující bod získala Markéta Vondroušová, která zdolala v souboji týmových dvojek za hodinu a 50 minut Katarinu Zavackou 6:3. 6:4. Závěrečná čtyřhra se již neuskutečnila. Svěřenkyně kapitána Petra Pály si zahrají rozhodující část soutěže známé dříve jako Fed Cup potřetí za sebou.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová vyhrála na antuce v tureckém Beleku i druhou dvouhru a navázala na páteční vítězství nad Martou Kosťukovou. Rodačka ze Sokolova nechala zapomenout na předchozí neúspěch Barbory Krejčíkové, která s Kosťukovou prohrála 6:3, 1:6, 4:6. Vondroušová vyhrála desátou dvouhru v národním týmu a celkově má v reprezentaci bilanci 12:1.

Kvalifikace se hrála na neutrální půdě v Turecku kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Finálová část soutěže se uskuteční od 7. do 12. listopadu na zatím neurčeném místě.

Třiadvacetiletá Vondroušová nezachytila v úvodu povedený nástup Zavacké a po dvou ztracených servisech prohrávala 0:3. Poté však 82. hráčka světa převzala iniciativu, získala šest her za sebou a za 45 minut ovládla první set. Nasbírala 19 vítězných míčů oproti sedmi Zavacké.

Dobré tempo držela Vondroušová i v úvodu druhé sady a po dalším brejku se ujala vedení 2:1. Zavacká, které patří v žebříčku WTA až 261. místo, se ale vrátila do hry. Navzdory tomu, že si nechala párkrát ošetřit bolavá záda, měla za stavu 3:2 další dva brejkboly. Stříbrná olympijská medailistka z Tokia je ale odvrátila,

Rozhodující moment přišel v sedmé hře, kdy Vondroušová získala klíčový brejk. Zavacká sice pokračovala v houževnatém výkonu, česká dvojka už ale náskok udržela. Vítězství stvrdila čistou hrou a esem.

Vondroušová vyhrála v národním týmu 12. zápas za sebou. Jedinou porážku utrpěla před šesti lety, kdy při debutu nestačila na Američanku Coco Vandewegheovou.

  Sparta v oslabení prohrála v Lille a v EL končí

Krejčíková nezvládla dobře rozehraný duel s Kosťukovou, které podlehla za dvě hodiny a šest minut a nenavázala na páteční vítězství nad Zavackou. S dvacetiletou Ukrajinkou prohrála světová dvanáctka třetí ze čtyř vzájemných zápasů.

Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros začala proti 38. hráčce světa Kosťukové lépe. Ve čtvrté hře získala brejk a brzy utekla do vedení 4:1. Pak sice kvůli dvěma dvojchybám v sedmé hře přišla rovněž o servis, vzápětí ale získala další brejk a po 48 minutách hry set ukončila.

Kosťuková se nevzdala a nezlomilo ji ani ztracené podání v úvodu druhé sady. Krejčíková zopakovala dvě dvojchyby v jedné hře, o vedení přišla a až do konce setu se nemohla o servis opřít. Prohrála šest gamů za sebou.

Rozhodnutí přišlo v deváté hře třetí sady, kdy Krejčíková prohrávala při servisu 0:40. Dva brejkboly odvrátila, při třetím ale udělala dvojchybu a Kosťuková už utkání čistou hrou dopodávala.

Kvalifikace tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Beleku (Turecko):

Ukrajina – Česko 1:3

Kosťuková – Krejčíková 3:6, 6:1, 6:4, Zavacká – Vondroušová 3:6, 4:6.

Další zápasy:

Kazachstán – Polsko 3:1

Rybakinová – Linetteová 6:4, 6:2, Danilinová, Putincevová – Falkowská, Rosolská 4:6, 4:6.

Španělsko – Mexiko 3:0

Párrizasová – Zacariasová 6:3, 6:0.

12:00 Slovensko – Itálie, Slovinsko – Rumunsko,

13:00 Británie – Francie,

14:00 Německo – Brazílie,

20:00 USA – Rakousko,

23:00 Kanada – Belgie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com