Před úřadem vlády přenocovaly desítky demonstrantů, protest je poklidný

Před sídlem vlády ve Strakově akademii v centru Prahy zůstávají dnes ráno desítky účastníků nedělní protivládní demonstrace. Od budovy úřadu vlády je oddělují policisté. Situace je poklidná, nábřeží Edvarda Beneše je průjezdné, vyplývá ze zjištění zpravodajky ČTK na místě. Proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS) v neděli na Václavském náměstí demonstrovaly tisíce lidí. Ohlašovaný živý řetěz kolem úřadu vlády však demonstranti nakonec nevytvořili.

Část účastníků protestní akce před Strakovou akademií přenocovala. Dnes kolem 07:00 jich bylo několik desítek. Na místě jsou také petiční stánky strany PRO (Právo Respekt Odbornost), která nedělní protest organizovala.

Situace před úřadem vlády byla dnes ráno poklidná. Část demonstrantů stojí na chodníku před budovou s českými vlajkami a transparenty, někteří ještě spí. Jedna z účastnic protestu reportérce ČTK řekla, že účastníci hodlají zůstat na místě do dnešních 19:00 a v úterý ráno se před úřad plánují vrátit. Na poklidný protest před Strakovou akademií dohlížejí policisté. Prostor přímo před hlavním vchodem do budovy je uzavřený zátarasy. Dopravu na přilehlém nábřeží E. Beneše demonstranti neomezují, projíždět mohou auta i tramvaje.

Protivládní demonstraci v neděli svolala do centra Prahy mimoparlamentní strana PRO, jejíž předseda Jindřich Rajchl na demonstraci volal po demisi vlády. Protestní shromáždění na Václavském náměstí trvalo zhruba dvě hodiny, poté se demonstranti vydali na pochod Prahou. Zhruba po hodině došli ke Strakově akademii, kde znovu vyzývali vládu k demisi. Někteří protestující před úřadem vlády vykřikovali, aby z budovy vyšel ven premiér Fiala, který je ale v současnosti na desetidenní služební cestě v Asii.

ČTK

  Srbská vláda přijala opatření, která mají zabránit střelbě na školách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com