Na Ukrajině se nadále nejtvrději válčí o Bachmut a Marjinsku, uvádí Kyjev

O Bachmut a Marjinku v Donbasu na východě Ukrajiny se dál tvrdě bojuje, ale ruské útoky obránci odrazili, uvedl dnes ráno ukrajinský generální štáb v přehledu situace na bojišti. Z něj podle ruské redakce BBC vyplývá, že k žádným podstatným změnám na frontě za uplynulých 24 hodin nedošlo. Rusko od začátku války přišlo o 188.410 zabitých a zraněných vojáků, z toho 640 v úterý, tvrdí ukrajinské velení. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

„Hlavní úsilí nepřítel soustřeďuje na vedení útočných operací u Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Ukrajinské jednotky během uplynulého dne na těchto úsecích odrazily 39 útoků nepřítele. Nejzuřivější boje se vedou o Bachmut a Marjinku,“ píše generální štáb.

O Bachmutu uvádí jen, že boje pokračují, bez podrobností ohledně postupu nepřítele ve městě. Ruské útoky severozápadně a jižně od Bachmutu, svědčící o pokračujících pokusech dokončit obklíčení ukrajinských obránců, byly podle štábu odraženy, stejně tak jako útoky v Marjince a u Avdijivky, poznamenala BBC.

Experti z amerického Institutu pro studium války (ISW) v pravidelné analýze potvrzují, že žoldnéři z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny pronikli za železnici, která přetíná Bachmut od severu k jihu, a ukrajinští obránci ovládají již jen západní část města o délce asi dvou kilometrů z východu na západ; celý Bachmut z východu na západ měří asi sedm kilometrů. ISW také odkazuje na oznámení ruských blogerů ohledně postupu žoldnéřů od nádraží, o které se bojovalo několik dnů, dále na západ. Ukrajinské jednotky podnikly severozápadně od města protiútok, aby zatlačily Rusy od zásobovací cesty.

ČTK

  Německo a Rusko si navzájem vyhostily diplomaty, uvádí Moskva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com